Nadert het mysterie van vlucht MH370 zijn einde?

Samenleving
dinsdag, 03 maart 2015 om 11:45
media xll 2204928
Het is bijna een jaar geleden dat vlucht MH370 van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord van de radar verdween en nog steeds hebben nabestaanden geen enkele zekerheid over wat er met hun geliefden en familieleden is gebeurd. Australië laat bij monde van vice-premier Warren Truss doorschemeren dat de zoektocht naar het toestel misschien tot een einde moet worden gebracht. Het zoeken kan immers niet altijd doorgaan. Toch is er misschien een lichtpuntje. Een Britse 777-kapitein met veel ervaring analyseerde maandenlang de vluchtdata en heeft vermoedens over waar het vliegtuig is neergekomen. Simon Hardy denkt dat de piloot van MH370 het toestel opzettelijk liet neerstorten in zee nadat hij over zijn huis was gevlogen op het eiland Penang. De Australische onderzoekers vinden de theorie over dat 'emotionele laatste afscheid' geloofwaardig. Volgens Hardy verloor het vliegtuig na het opstijgen van Kuala Lumpur contact met de verkeersleiders en werd de transponder uitgezet. Daarna deed het vliegtuig iets 'heel opmerkelijk's, aldus Hardy. Het vloog 8 keer in en uit het Thaise en Maleisische luchtruim. Hardy: "Zoiets heb ik nog nooit gezien, maar het is een goede manier om verwarring te zaaien bij de luchtverkeersleiders."
Hardy heeft maanden zijn hoofd gebroken over de 3 scherpe bochten die het toestel toen maakte bij Penang. "De oplossing was Ayers Rock. Daar deed ik hetzelfde manoeuvre, om een beter zicht te krijgen. Iemand moet dus een laatste emotionele keer naar Penang gekeken hebben. Dit is misschien de enige aanwijzing voor de dader die we hebben." Even later is de druk in het vliegtuig weggevallen, raakte vermoedelijk iedereen bewusteloos en stortte het toestel neer in de Andamanse Zee in de Indische oceaan, 100 zeemijl van waar nu nog gezocht wordt.
De piloot van de MH370, Zaharie Achmad Shah, had het weekend voor de vlucht te horen gekregen dat zijn vrouw wilde scheiden. De co-piloot heeft nog geprobeerd te bellen vlak voordat het toestel neerkwam.
Bron(nen): De Morgen