Eerste dag openbare verhoren Fyra-enquête

Samenleving
door anp
maandag, 18 mei 2015 om 3:38
eerste dag openbare verhoren fyra enquete1431913215
Voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover is maandag de eerste getuige die verschijnt voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Op deze eerste dag van de openbare verhoren naar het debacle met de hogesnelheidslijn worden drie getuigen gehoord.
Deze week richt de commissie zich op de aanbesteding van de vervoersconcessie voor de HSL-Zuid. Daarnaast wordt gekeken naar de rol van de Tweede Kamer in het gebeuren en de aanbesteding van de Fyra.
Op deze eerste dag worden verder nog Ralph Pans (secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat van 1998 tot en met 2002) en Maarten Spaargaren (directeur Bedrijfs- en productontwikkeling NS van 2001 tot en met 2008) onder ede gehoord. In totaal worden tot en met 12 juni ongeveer veertig mensen in het openbaar gehoord.
De commissie onder voorzitterschap van Madeleine van Toorenburg (CDA) heeft al met ongeveer tachtig mensen uit binnen- en buitenland achter gesloten deuren gesproken. Het rapport van de enquêtecommissie moet in het najaar klaar zijn.
De parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument van het parlement om de waarheid over een kwestie boven tafel te krijgen. De enquête naar de Fyra wordt de 20e sinds de Tweede Kamer het recht hiertoe met de Grondwet van 1848 kreeg.