'Beboet landen voor weigeren vluchtelingen'

Samenleving
door anp
dinsdag, 03 mei 2016 om 10:59
beboet landen voor weigeren vluchtelingen1462266489
Europese landen die weigeren mee te werken aan de spreiding van migranten en vluchtelingen moeten een boete krijgen, van mogelijk wel 250.000 euro per vluchteling. Dat is de strekking van een plan van de Europese Commissie, schrijft The Financial Times dinsdag op basis van ingewijden.
De Europese Commissie praat al langer over de hervorming van het Europese asielbeleid. De boete is een van de meest controversiële onderdelen van het plan, dat woensdag officieel wordt gepresenteerd. Onder anderen vicevoorzitter Frans Timmermans pleit al maanden voor een herverdeling van migranten en asielzoekers, maar voornamelijk Oost-Europese landen verzetten zich hevig tegen elke vorm van quota.
De ingewijden zeiden tegen de krant dat in de conceptversie die maandag is opgesteld het sanctiebedrag is vastgesteld op 250.000 euro, maar dat dat nog kan veranderen. Voor een land als Polen, dat als het aan Brussel ligt 6200 migranten moet opvangen, zou de 'afkoopsom' in het huidige voorstel neerkomen op zo'n 1,5 miljard euro.