Drankmisbruik, geldsmijterij: hoe Giltay steun kreeg van politietop

Samenleving
maandag, 11 september 2017 om 9:28
welingelichtekringen header 1
Hij wordt het zorgenkindje van de politietop genoemd. Maar de voormalig voorzitter van de centrale ondernemingsraad (cor) Frank Giltay kon gewoon zijn gang gaan met drankmisbruik, geldsmijterij en vriendjespolitiek tot gevolg. De politietop steunde hem, zo blijkt uit geheime documenten die het AD in handen kreeg. Zo kon Giltay zijn dubbele hypotheeklasten niet meer betalen. Voormalig korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman schoot hem te hulp. Zonder aarzelen maakte hij 4.000 euro over uit de politiekas. Het tekent de nauwe band die ze hebben. Ze trekken vaak samen op bij de reorganisatie en dineren regelmatig. Maar Giltay gaat steeds verder. Zo declareert hij een tripje met zijn vrouw naar Curacao als dienstreis. Negen dagen lang ligt hij met haar op het strand. Uitgaven pint hij met de creditcard van de politie. Verder staat de voorzitter bekend om zijn drankmisbruik. Bij een etentje met negen man declareert hij acht flessen wijn plus nog bier en wodka. Nog erger: hij laat 198 flessen prosecco thuisbezorgen op kosten van de politie. In december 2015 geeft hij voor 85.000 euro aan feestjes op luxe locaties. Een kerstfeest bij HarborHouse kostte 19.500 euro. Dat terwijl de politie voor zware bezuinigingen staat.
Er wordt altijd veel gedronken, ook bij de vergaderingen van de Centrale Ondernemingsraad. Een anonieme bron zegt: "Giltay werd steeds minder geschikt voor zijn positie. Hij geloofde te veel in zichzelf en zijn drankgebruik begon op te vallen."
Hij wordt ook verdacht van vriendjespolitiek. Voor politieklussen huurt hij steeds lokale ondernemers in die adverteren in het magazine van zijn vrouw 'Almere bruist'.
Het ergste is: de politietop weet ervan. Giltay wordt een zorgenkindje genoemd, maar niemand doet iets. De commissie-Ruys, die de relatie tussen de cor en de korpsleiding heeft onderzocht, komt morgen met haar bevindingen naar buiten.
Tweede Kamerleden willen weten of er, hoewel niet via directe omkoping, misbruik is gemaakt van Giltays zwakke positie. "Mogelijk is er morele corruptie gepleegd", aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.
Bron(nen): AD