Eindelijk: het kookeiland is uit

Al sinds de jaren tachtig hoort een béétje keuken een kookeiland te hebben, maar gelukkig, dat enorme blok dat je halve keuken in beslag neemt, hoeft niet meer.

Het idee erachter is dat je gasten op een kruk aan het kookeiland kunnen gaan zitten met een drankje, terwijl jij nog aan het kokkerellen bent. Maar hoe vaak gebeurt dat nu helemaal? Ook zou je er aan kunnen ontbijten bijvoorbeeld. Maar zit je dan niet een stuk lekkerder op een gewone stoel?

Het grootste probleem is natuurlijk dat een kookeiland gigantisch veel ruimte inneemt. En dat is precies waar het aan schort in een periode waarin kleiner wonen de norm is. Je moet maar zoveel vierkante meters willen opofferen voor iets wat eigenlijk geen enkel nut heeft en behalve om een paprika op te snijden nergens voor wordt gebruikt.

Niet voor niets zien experts het kookeiland uit de mode raken. Ook de bladen en online magazines schrijven over het verdwijnen ervan. Als reden wordt niet alleen het kleiner wonen genoemd, maar ook de industriële trend. Een robuuste tafel of een open, verrijdbaar keukenrek van roestvrij staal lenen zich beter voor een industrieel tintje dan dat keukenblok.

Bron(nen):   HLN