Waarom de Olympische Spelen in Sotsji de duurste ooit zijn

Sport
zondag, 19 januari 2014 om 8:06
welingelichtekringen header 1
37 miljard euro kosten de Winterspelen in Sotsji. Ter vergelijking: de Spelen in Londen twee jaar geleden kostten maar 10 miljard euro. En dat terwijl Zomerspelen in principe veel duurder zijn dan Winterspelen.
Rusland heeft zoals iedereen wellicht weet, tal van koude plaatsen waar Winterspelen niet zouden misstaan. Toch is gekozen voor een populaire badplaats met een subtropisch klimaat in de zomer. Om te zorgen dat er wel geskied kan worden op de Spelen moest er onder andere een 50 kilometer lange weg worden aangelegd van Sotsji naar Polyana, het dichtstbijzijnde skigebied. Dat is een van de redenen waarom de kosten van de Spelen drie keer zo hoog zijn als de een na duurste Winterspelen ooit in 1998, in Nagano, Japan.
Maar ook beveiliging kost veel geld. Sotsji ligt in een gevaarlijk deel van Rusland. Om de kans op terroristische aanslagen zo klein mogelijk te houden, worden enorme bedragen gespendeerd aan beveiliging. Iets waar men zich in Vancouver of Nagano niet zo druk over hoefde te maken.
Verder hoort Rusland tot de meest corrupte landen ter wereld. President Poetin zou zonder openbare aanbesteding zijn vrienden de sportcomplexen hebben laten bouwen. Die zouden weer straffeloos een deel van het budget gestolen hebben.
Poetin wil met de Spelen vooral een nieuw Rusland laten zien. Een stabiel en modern land, dat in staat is grote evenementen te organiseren. Een land, dat mijlenver verwijderd is van het grijze Sovjet-verleden of de gewelddadige chaos uit de jaren 90. Of de wereld daar in gaat trappen? Het lijkt er nog niet op.
Bron(nen): Business Insider