Tientallen Kameroense voetballers geschorst vanwege leeftijdsfraude, 17-jarig toptalent blijkt al 31

Sport
dinsdag, 12 maart 2024 om 19:02
anp 458775881
Kameroen is in de ban van een groot voetbalschandaal. De lokale voetbalbond heeft liefst 62 spelers die op het hoogste niveau spelen geschorst vanwege leeftijds- of identiteitsfraude. De opvallendste naam is die van Afrika Cup-ganger Wilfried Nathan Douala. Het 17-jarige ‘toptalent’ zou een vals paspoort hebben en in werkelijkheid al 31 jaar oud zijn. Maar ook over de nieuwe leeftijd wordt alweer getwijfeld.
Voor de 62 geschorste spelers is het seizoen ook gelijk afgelopen, want ze moeten vijf competitiewedstrijden op de tribune plaatsnemen en zijn daarnaast uitgesloten van deelname aan de play-offs van de Kameroense competitie.
“We zijn bezig met een grote schoonmaakactie”, zegt woordvoerder Ernest Obama tegen de Franse sportkrant L’Équipe. Volgens hem wordt er zo veel gefraudeerd met identiteitsbewijzen omdat Europese clubs hebben besloten om geen spelers van ouder dan 23 jaar meer op te pikken in Afrika. “Door te liegen over hun leeftijd, maken ze een grotere kans om naar Europa te gaan”, aldus Obama.
Het is volgens de woordvoerder een ‘algemeen probleem in Kameroen’. “Gelukkig heeft de regering de koe bij de horens gevat door middel van verschillende identificatiecampagnes in het hele land”, zegt hij. Ook in andere Afrikaanse landen is leeftijdsfraude een bekend en hardnekkig probleem.