Zuid-Afrikaanse voetbal-international doodgeschoten bij straatroof

Sport
donderdag, 04 april 2024 om 14:31
anp 461368866
De Zuid-Afrikaanse voetballer Luke Fleurs (24) is om het leven gekomen bij een overval in een voorstad van Johannesburg. De centrale verdediger van voetbalclub Kaizer Chiefs uit Johannesburg werd doodgeschoten bij een benzinestation.
Fleurs stond op zijn beurt te wachten om te tanken, toen twee gewapende mannen hem dwongen om uit zijn auto te stappen. "De verdachten richtten hun wapens op hem en dwongen hem uit de auto te komen. Daarna werd hij één keer in zijn bovenlichaam geschoten", zegt een politiewoordvoerder. De schutter ging er met de auto vandoor, en ook de andere verdachte vluchtte weg. Van beiden ontbreekt nog ieder spoor.
Kaizer Chiefs, twaalfvoudig kampioen en een van de populairste clubs van het land, noemt zijn dood op X 'tragisch'. "Onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie en vrienden in deze moeilijke tijd." Fleurs wordt op de website van Kaizer Chiefs omschreven als een stijlvolle verdediger met grote technische kwaliteiten.
Sportminister Zizi Kodwa betreurt het dat weer iemand het slachtoffer is geworden van dodelijk geweld. Ook de Zuid-Afrikaanse voetbalbond reageerde geschokt op Fleurs' dood. "We werden wakker met het hartverscheurende en alles verwoestende nieuws van het heengaan van dit jonge leven", aldus bondsvoorzitter Danny Jordaan.
Fleurs maakte deel uit van het elftal onder 23 jaar waarmee Zuid-Afrika in 2021 deelnam aan de Olympische Spelen van Tokio. Hetzelfde jaar werd hij voor het eerst geselecteerd voor de A-ploeg van zijn land, maar tot een interland is het niet gekomen.