Je baas heeft nu het recht om in je online privéberichten te snuffelen

Tech, AI, auto
woensdag, 13 januari 2016 om 17:31
welingelichtekringen header 1
Een ondeugend mailtje naar je partner, een ontboezeming aan je beste vriendin, je verstuurt zulke berichten maar beter niet onder werktijd. Je baas mag het dan namelijk allemaal lezen.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vandaag geoordeeld dat werkgevers het recht hebben de online privéberichten van hun werknemers te lezen. Misbruik van de werkcomputer kan leiden tot ontslag.
Het ging om een zaak waarbij een Roemeense ingenieur werd ontslagen nadat hij met Yahoo Messenger privéberichten had gestuurd naar zijn verloofde en zijn broer. Het beleid van het betrokken bedrijf verbiedt het gebruik van werkcomputers voor persoonlijke doeleinden.
Het hof oordeelde dat de werkgever gelijk had en noemde "het niet onredelijk dat een werkgever wil controleren of werknemers tijdens hun werkuren hun professionele taken vervullen."
De aantijging van de ingenieur dat zijn recht op privacy was geschonden vond geen gehoor bij de rechter. Een werkgever is wel verplicht te laten weten dat hij je privéberichten leest.
Bron(nen): Metro UK