Homo digitalis: "Op den duur hebben we misschien niet meer door waar wij eindigen en de techniek begint"

Tech, AI, auto
zondag, 01 oktober 2017 om 10:34
welingelichtekringen header 1
Een tijdje zonder smartphone om te ervaren hoe zo'n leven er ook al weer uitziet, het bevalt de meeste mensen die het proberen. Techniekfilosoof Hans Schnitzler vroeg ook zijn studenten om een digital detox van zeven dagen te ondergaan. Hij schrok van de resultaten. Ruim honderd studenten deden mee. Ze vonden hun leven in die week 'echter', 'mooier', 'intensiever' en 'bewuster'. De een raakte in vervoering van een wandeling in het park, een ander kreeg te horen dat hij prettiger in de omgang is zonder het apparaat, zo schrijft Trouw. Schnitzler maakt zich zorgen om de toekomst van de smartphone en maakte naar aanleiding van zijn onderzoek het boekje 'Kleine filosofie van digitale onthouding'. Daarin omschrijft hij de homo digitalis als een van ruimte, lichaam en de ander vervreemd rakende smombie (een samentrekking van de woorden 'smartphone' en 'zombie') met de aandachtsspanne van een goudvis. Hij vreest de toekomst. "De tech-industrie streeft ernaar de technologie steeds intiemer te maken, zodat we langzaam in cyborgs veranderen. Op den duur zullen we misschien niet eens meer in de gaten hebben waar wij eindigen en de techniek begint. Juist nu die transformatie nog gaande is, hebben we de gelegenheid om haar kritisch te bezien en bevragen: wat gebeurt er nu precies? Wat betekent het om in het digitale te zijn? Alleen zo komen we tot een gewetensvolle betrekking met de techniek," aldus Schnitzler in Trouw. Ook geïnteresseerd in een digital detox? Laat je inspireren door de reacties van de studenten.
Ronald Vollenbroek, student economie en bedrijfseconomie vertelt: "Tijdens de detox kwam ik tot rust en was ik productiever. Eigenlijk is het enorm vermoeiend om tussen al je dagelijkse activiteiten door ook nog druk te zijn op je mobiel. De treinreis naar de universiteit voelde opeens bijna als vakantie."
Student geneeskunde, Lore van Riel, zegt: "Tijdens de detox kon ik me beter concentreren. Leren voor school ging verrassend goed. Ook sliep ik beter en langer en voelde ik me uitgeruster. In het openbaar had ik meer oog voor de mensen om me heen en werd ik me bewust van de gesprekken die zij met elkaar voerden. De detox heeft me laten zien wat voor onrust mijn telefoon eigenlijk veroorzaakt."
En tot slot Anne van der Krol die bestuurs- en organisatiewetenschappen studeert. "Voorheen voelde ik de drang om alles te delen op Snapchat en Instagram. Altijd dat schermpje ertussen. Tijdens de detox heb ik ervaren dat je geen telefoon nodig hebt om in het moment te zijn."
Bron(nen): Trouw