Spaanse kranten: Barça kreeg masterclass

voetbal
door anp
woensdag, 27 november 2013 om 10:40
welingelichtekringen header 1
De Spaanse sportkranten zijn woensdag in hun commentaren over de wedstrijd Ajax - Barcelona (2-1) alles behalve mals voor de Spanjaarden. De dagbladen vinden dat Barça in de groepswedstrijd in de Champions League een apathische indruk maakte, terwijl Ajax als een ,,pletwals'' te werk ging en Barcelona vooral in de eerste helft ,,een masterclass in positiespel'' gaf. De nederlaag op dinsdag in de Amsterdam ArenA was de eerste in 21 wedstrijden voor de formatie van trainer Gerardo Martino.
De Catalaanse krant Sport vond dat de gemakzucht van het spel van Barcelona afdroop. ,,Dit was het slechtste Barça van het seizoen en waarschijnlijk het slechtste in 5 jaar. De club die al voor de volgende ronde was geplaatst miste de kans om met een gelijkspel de groepszege te pakken tegen een jonge en gemotiveerde tegenstander. De houding van het elftal in de eerste helft was verkeerd en het spel lichtjaren verwijderd van het voetbal dat tot recent iedereen verblindde. De mannen van Martino, die traag, apathisch, en ideeënloos speelden en het initiatief aan Ajax lieten, waren een schim van zichzelf.''
El Mundo Deportivo, de grote concurrent van Sport, schrijft dat Barcelona in de eerste helft vernederd werd. ,,Ajax ging in de eerste helft als een pletwals over Barcelona heen. Door de druk van Ajax in de eerste 20 minuten lukte het de ervaren spelers van de gasten niet om elkaar twee passes achtereen toe te spelen. Het was een ramp.'' Het dagblad stipt daarnaast het gebrek aan stootkracht van de Spaanse grootmacht aan, dat bij afwezigheid van Lionel Messi in Neymar de gevaarlijkste speler had. ,,Neymar stond op zoals van hem verwacht mag worden, maar desondanks creëerde Barcelona weinig kansen.''
De Madrileense sportkrant AS, vaak op de hand van rivaal Real Madrid, vergelijkt Barcelona met een keizer die in zijn ondergoed over straat loopt. Dankzij Ajax is het volk niet meer bang om hem daarop te wijzen. ,,Barcelona kreeg in Amsterdam een ontnuchterende les van Ajax, dat zelfs bijna een helft met een man minder speelde. De les voor Barcelona is des te vernederender vanwege de tegenstander, hun stijl en de plek waar het gebeurde. Ajax ontdeed de keizer van zijn kleding met een masterclass in positiespel van 45 minuten tijd. Barcelona werd behandeld zoals het gewend was andere teams te behandelen.''