Welingelichte Kringen.nl
VRIJDAG 26 AUGUSTUS 2016 

Hoe ruikt het heelal?

Hoe ruikt het heelal?
Door - donderdag 26 juli 2012, 15:39 in categorie: Wetenschap

Naar metaal, buskruit, frambozen, aangebrande biefstuk en rum. The Atlantic stelt dat de geur van het heelal die van helmen en pakken van astronauten afkomt opvallend eenduidig is.

Voor de NASA is het van belang te weten hoe de ruimte ruikt. Zo kunnen nieuwe astronauten zo goed mogelijk voorbereid worden op hun missies. De NASA heeft voor dit project geurchemicus Steve Pearce ingehuurd om de ruimtegeur zo goed mogelijk na te bootsen. Pearce geeft een indicatie op basis van chemisch onderzoek en ervaringen van astronauten: “De beste beschrijving die ik kan bedenken is metaalachtig; een enigszins aangename, zoete metaalachtige sensatie die herinneringen oproept aan mijn universiteitszomers toen ik als lasser bijkluste. Dat is de geur van de ruimte.”

Pearce deed al eerder onderzoek naar de geur van het Mir-ruimtestation. Hoe dit ruimtestation rook omschreef hij toen als volgt: “Stel je zweetvoeten en lijfreuk voor en meng die geur met nagellakverdunner en benzine en je komt dichtbij!”

Bron(nen):   Express  The Atlantic   
  • Edward_II

    In memoriam aan wijlen de austronaut die zijn hoofd uit het raampje van het ISS stak om de geur van het heelal op te snuiven.