Van regelmatig gebruik van cocaïne gaan je herenen stuk

Wetenschap
donderdag, 29 februari 2024 om 6:46
bijgewerkt om donderdag, 29 februari 2024 om 7:02
6f8fb6bd 2616 4dfd 8a06 9a94f75071d4
Mededeling voor wie snuiven prettig vinden. Het gebruik van cocaïne kan serieuze schadelijke effecten hebben op de hersenen. Cocaïne beïnvloedt de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven door vooral in te werken op de neurotransmitter dopamine, wat leidt tot een verhoogd gevoel van euforie. Dit gebeurt door de stimulatie van het beloningscentrum in de hersenen.
Langdurig gebruik van cocaïne kan de communicatie tussen belangrijke hersennetwerken verstoren, zoals blijkt uit onderzoek. Deze verstoringen kunnen leiden tot verschillende negatieve gevolgen voor de cognitieve functies, emotionele regulatie en besluitvorming.
Cocaïnegebruik kan ook leiden tot hersenschade, maar je kunt mazzel hebben want in sommige gevallen herstel mogelijk is. Het is belangrijk om te benadrukken dat de ernst van de schade en de mogelijkheid tot herstel sterk kunnen variëren afhankelijk van de hoeveelheid en frequentie van het gebruik, evenals individuele verschillen tussen gebruikers.
De effecten van cocaïne op de hersenen zijn niet beperkt tot de neurotransmitter dopamine. Het stimuleert ook de afgifte van noradrenaline, wat het lichaam in een actieve toestand brengt, vergelijkbaar met de 'vecht-of-vlucht'-reactie. Dit resulteert in verhoogde hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur, evenals verwijding van de luchtwegen en pupillen.
Gezien de potentiële risico's van cocaïnegebruik op de hersenen en de algemene gezondheid, is het raadzaam voor personen om als je denkt dat je hersenen een tik hebben gehad van het snuiven om professioneel medisch advies in te winnen. Een huisarts kan de ernst van de klachten beoordelen en indien nodig doorverwijzen voor gespecialiseerde hulp.