Nemen robots dan nu toch echt ons werk over? Door AI verdwijnen 600.000 banen

Economie
zaterdag, 23 maart 2024 om 11:04
anp 493675332
De opkomst van AI is onstuitbaar en experts zijn het erover eens dat kunstmatige intelligentie grote impact gaat hebben op de werkvloer. Nu al verdwijnen er banen, maar gelukkig komen er net als bij eerdere technologische vooruitgang ook nieuwe banen bij. De vraag is of het genoeg is.
"Kunstmatige intelligentie gaat alle sectoren raken”, zegt Rob Elsinga, technologiedirecteur bij Microsoft Nederland in De Telegraaf. "Bijna 30% van de Nederlandse ondernemingen zegt dat AI nu al impact heeft op de bedrijfsvoering. Bijna 60% verwacht in het komende anderhalf jaar significante disruptie.” Elsinga denkt dat we nog maar 'tegen het topje van de ijsberg aankijken'. De gevolgen zouden weleens groter kunnen zijn dan die van het internet.
Bijvoorbeeld in de IT, maar ook in de zorg. "Bijna de helft van de software wordt geschreven met behulp van AI”, aldus Elsinga. "In de zorg kan straks voor iedereen een behandelplan op maat worden gemaakt. Denk ook aan individuele programma’s in het onderwijs op basis van jouw profiel.”
Geen kolenscheppers meer
Tot nu toe namen robots vooral eenvoudiger werk over, bijvoorbeeld aan de lopende band in fabrieken. Maar met de nieuwe grote ontwikkelingen in de wereld van AI wordt ook het werk van theoretisch opgeleiden bedreigd. Zo kan veel werk van onder anderen accountants, advocaten, consultants en journalisten worden overgenomen door robots.
De komende tien jaar kan AI 600.000 banen vervangen, blijkt uit onderzoek. "Technologische werkloosheid is nog nooit werkelijkheid geworden dankzij actief beleid”, stelt Linda Kool van het Rathenau Instituut echter geruststellend. "Een deel van het werk verdwijnt. Er zijn ook geen kolenscheppers meer. Maar er komen ook altijd nieuwe banen bij. Op macroniveau zorgt technologische vooruitgang er niet voor dat er minder banen zijn.”