Van iedere 10 nieuwkomers in Nederland is er maar 1 een asielzoeker, de anderen zijn gelukszoekers

Opinie
zaterdag, 20 april 2024 om 10:17
bijgewerkt om zaterdag, 20 april 2024 om 10:37
image
Nederland weer voor de Nederlanders, eisen veel kiezers en sommige politieke partijen. En om dat te bereiken willen ze dat er geen asielzoekers meer komen. Maar dat gaat amper helpen om dat doel - Nederland weer voor de Nederlanders - te bereiken. Want 9 op de 10 nieuwkomers in Nederland zijn geen asielzoekers. Maar vaak wel gelukszoekers.
Om het nauwkeuriger te stellen: ongeveer 11% van de migranten die naar Nederland komen zijn asielzoekers. Dit blijkt uit de Staat van de Migratie 2023, een jaarlijks overzicht van de migratiecijfers van het ministerie van Justitie.
Dus, terwijl het aantal asielzoekers in Nederland toeneemt in 2023 (38.377 eerste asielaanvragen in vergelijking met 35.535 in 2022), is het belangrijk om te beseffen dat dit slechts een klein deel is van de totale migratiestroom.
De overige 89% van de migranten komt om andere redenen naar Nederland, zoals gezinshereniging, studie of werk. Ze komen hier omdat hier studeren leuker is dan thuis, omdat hier werken hen meer aantrekt dan werken in hun eigen land of om dat een familielid hier al woont, werkt of studeert
De feiten over de instroom
De instroom in Nederland is verdeeld over verschillende categorieën, met asielzoekers, studenten en arbeidsmigranten als de belangrijkste groepen:
Asielzoekers:
  • In 2022 kwamen er 25.500 asielzoekers naar Nederland. https://longreads.cbs.nl/asielenintegratie-2023/
  • Dit was een aanzienlijke toename ten opzichte van 2021, toen er 19.200 asielzoekers waren.
  • De meeste asielzoekers komen uit Syrië, Afghanistan en Eritrea.
Studenten:
Arbeidsmigranten:
Naast deze drie hoofdgroepen zijn er ook andere kleinere groepen immigranten, zoals gezinsmigranten en mensen die om humanitaire redenen naar Nederland komen.
Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers over immigranten gaan, en niet over de totale bevolkingsgroei. De bevolkingsgroei in Nederland wordt ook beïnvloed door factoren zoals geboortes en sterfgevallen.