De pijnlijke erfenis van Mislintat: “Krankzinnig hoe Ajax heeft gehandeld op transfermarkt”

Sport
dinsdag, 26 maart 2024 om 10:01
anp 482394086
Sportjournalist Mike Verweij doet een boekje open over de 'krankzinnige deals en voorwaarden' die Ajax op de transfermarkt heeft gesloten onder leiding van de ex-directeur voetbalzaken Sven Mislintat. Nu moet de club volgens de Ajax-watcher 'op de blaren zitten'.
Ajax zou door de uitgaven van Mislintat en ongunstige betaalvoorwaarden maar liefst 40 miljoen euro hebben geleend bij de bank onder 'krankzinnige voorwaarden'. "Alex Kroes waarschuwde de Raad van Commissarissen van Ajax, toen hij zelf nog gewoon lid van de club was, voor de uitgaven van Sven Mislintat. Kroes heeft gezegd: ‘Waar zijn jullie nou mee bezig?’", zegt Verweij in de podcast Kick-off van De Telegraaf. "Daarna zijn er nog tientallen miljoenen uitgegeven.”
Miljoenenleningen onder 'krankzinnige voorwaarden'
“Ik sprak iemand die meer verstand heeft van de cijfertjes bij Ajax dan ik. Hij is in de halfjaarcijfers gedoken en daar staat dat Ajax twee keer een voorziening heeft getroffen van twintig miljoen euro.”
Volgens de bron van Verweij kan het niet anders dan dat Ajax bij alle uitgaande transfers heeft toegestaan dat er in termijnen wordt betaald, maar dat alle inkomende transfers in een keer zijn afgetikt. "Dan kom je uiteindelijk geld tekort en dan moet Ajax dus twee keer een lening afsluiten bij een bank. Dat doen banken over het algemeen niet bij voetbalclubs, dus dat is waarschijnlijk onder krankzinnige voorwaarden gebeurd. Dan moet je dus echt op de blaren zitten als Ajax”, aldus Verweij.
'Tien miljoen teveel betaald voor Sutalo'
De zeperd bij de aanschaf van de Kroatische verdediger Josip Sutalo komt ook aan bod. “Sutalo werd voor maximaal 23 miljoen euro gekocht. Fiorentina wilde hem ook hebben, maar ik heb gezien dat zij niet bereid waren om verder te gaan dan dertien miljoen euro”, vertelt Verweij. “Fiorentina wilde in termijnen betalen. Zwart op wit gezien heeft Ajax gewoon tien miljoen euro meer betaald voor een speler en moest daardoor waarschijnlijk ook Medic kopen, want hij was weer een familielid van de voorzitter van Dinamo Zagreb. Heel lang verhaal, maar de suggestie wordt gewekt dat Medic alleen is gehaald om de deal van Sutalo te kunnen vlottrekken”, aldus Verweij, die tot de conclusie komt dat Ajax ‘gewoon tien miljoen euro teveel heeft betaald’ voor Sutalo.
En dan is er nog de Bosnisch-Zweeds middenvelder Benjamin Tahirovic. “Over Tahirovic ging het verhaal dat hij voor nog geen drie miljoen euro (2,7 miljoen) was op te halen, maar daar is 8,5 voor betaald. Zelfs als er uiteindelijk blijkt dat er strafrechtelijk niets fout is gedaan, dan blijft het krankzinnig hoe Ajax heeft gehandeld op de transfermarkt”, besluit Verweij.