De actrice die Pipi Langkous speelde heeft daarvan spijt (en het aapje beet)

Inger Nilsson speelde vijftig jaar geleden de Pippi Langkous die generaties tv-kijkers in de halve wereld betoverde. Maar zelf heeft de actrice nooit van dat immense succes geprofiteerd. Integendeel. ,,Iedereen heeft in zijn leven wel iets waartegen hij vecht. Voor mij was dat Pippi.”
De actrice die Pippi Langkous vertolkte in de films en tv-serie heeft jarenlang niet over de rol van haar leven gesproken. Te pijnlijk. Na Pippi heeft ze namelijk nooit meer een grote rol gekregen. En rijk is ze er ook niet van geworden. Ze heeft vele jaren als ziekenhuissecretaresse moeten bijklussen om haar huur te kunnen betalen, vertelt Nilsson aan het AD. Ze heeft er dus levenslang last en spijt van gehad.
,,Iedereen bleef me maar zien als Pippi. Ik herinner me nog goed dat de regisseur van een groot theater na een auditie tegen me zei: je begrijpt toch wel dat we hier geen Pippi op het toneel kunnen hebben? Ik was verbijsterd. Ik was 9 toen ik Pippi speelde! Inmiddels was ik afgestudeerd aan de nationale toneelschool. Van een belangrijke regisseur mag je toch verwachten dat hij snapt dat acteurs een rol spélen, en die persoon niet zijn?’
En dan de dieren. Het paard, Kleine Witje, vond ze aanvankelijk doodeng. De aap, Meneer Nilsson, was een rotbeest. ,,Hij beet. En hij zat aan me vast met een riempje. Sorry, je zult wel teleurgesteld zijn. Niets was zoals het eruit ziet.”

May 05, 1968 - Red-haired, freckled, Swedish actress Inger Nilsson, who portrays the titular character based on a children's book by Astrid Lindgren, came to the Isar for the premiere of her movie. Outside of handing out autographs and doing other duties that are expect (Credit Image: © Keystone Pictures USA/ZUMAPRESS.com)
May 05, 1968 – Red-haired, freckled, Swedish actress Inger Nilsson, who portrays the titular character based on a children’s book by Astrid Lindgren, came to the Isar for the premiere of her movie. Outside of handing out autographs and doing other duties that are expect (Credit Image: © Keystone Pictures USA/ZUMAPRESS.com)

Bron(nen):   AD