Giel Beelen is kwakzalver geworden

Beroemd
dinsdag, 12 oktober 2021 om 13:33
collage 24
Giel Beelen heeft het zwaar sinds hij niet meer gaan stralen bij DWDD, waar hij door Matthijs van Nieuwkerk erg vaak bewonderend werd ontvangen.
Hij trekt nu aandacht en geld door het verkopen van een vaag middeltje waar 'je hart van open gaat'. 'Toegang tot je innerlijke kracht' en 'verbinding met het al', claimt het kruidenmiddel Shambala van de radio-dj. Een paar druppels onder de tong per dag moet genoeg zijn om 'je innerlijke guru te vinden'.
Het Tv-programma Radar dook in de geheime werking van Giels toverdrank en stelde vast dat de kans dat het werkt buitengewoon klein is en dat het drankje ook niet helemaal onschuldig is. De flesjes kosten 40 euro voor 4,9 milliliter.
Caapi en bobinsana, het zijn de twee planten die zijn verwerkt in het kruidenpreparaat Shambala van Beelen. Volgens de beschrijving van het product worden de twee ingrediënten onder leiding van een sjamaan verzameld in het Amazonegebied in Ecuador. Caapi is een MAO-remmer, die ook wordt gebruikt in antidepressiva.
Farmacoloog bij het Nederlands Kankerinstituut, Thomas Dorlo, begrijpt niet dat dit product op de markt te koop is, zegt hij tegen Radar. 'Ik vind het redelijk schandelijk. Je verkoopt dit middel als kruidenpreparaat, maar het is gewoon vergelijkbaar met een antidepressivum. Naar antidepressivum is jaren onderzoek gedaan. Je krijgt het alleen op recept van een arts.' Ook farmacoloog Renger Witkamp vindt het product zorgelijk. 'Als je de website leest is het schrikbarend. Ik begrijp niet dat Beelen zich hiervoor leent. Als het aan mij zou liggen, zou je zo’n product moeten verbieden.'
Angela de Jong in het AD: “Giel Beelen doet inmiddels een serieuze gooi naar de titel Kwakzalver van het Jaar.”