'Groentesnoep' van Nicolette van Dam wint Gouden Windei

Beroemd
door anpwoensdag, 22 december 2021 om 12:19
groentesnoep van nicolette van dam wint gouden windei1640172510
Het 'groentesnoep' van Nicolette van Dam is de winnaar van het Gouden Windei van 2021. Haar Yummy Veggie Candy van Let’s, zoals het product officieel heet, is door de Nederlandse consument gekozen als meest misleidende product van 2021, een prijs van voedselwaakhond foodwatch.
Volgens foodwatch zijn de snoepjes misleidend, omdat er evenveel suiker in zit als in sommige andere snoepwaar. "Groentesnoepjes klinken te mooi om waar te zijn, en dat is het ook", zegt Nicole van Gemert, directeur van foodwatch. "Als je wat groentesapconcentraat in je producten wil verwerken, prima. Maar dit product heeft niets te maken met groente en fruit eten en kan zelfs contraproductief werken. Als je toch die schijn wekt is het niet alleen een marketingtruc, maar ook misleidende marketing."
Foodwatch heeft de prijs inmiddels overhandigd aan een vertegenwoordiger van Let's. Nicolette van Dam wilde zelf alleen schriftelijk op de prijs reageren en plaatste ook een bericht op Instagram: "Ik heb het Gouden Windei gewonnen en dat is natuurlijk nooit onze ambitie geweest met Let’s. Ik vind het heel erg goed dat deze prijs bestaat en we gaan de feedback over de communicatie ook zeker meenemen."
Eerder liet Van Dam, initiatiefnemer van de snoepjes, al weten het niet eens te zijn met de nominatie. "Want hoewel foodwatch van mening is dat groente en fruit gebruiken een valse marketingtruc van ons is, zijn wij ervan overtuigd dat groente en fruit juist de mooiste ingrediënten zijn om heerlijke producten te maken", schreef de presentatrice in een reactie aan foodwatch. "En dat is geen marketingtruc, maar voor ons simpelweg een feit."
Het Gouden Windei is dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Coca-Cola Smartwater (2018), maisbrood van Jumbo, zonder maismeel (2017) en Healthy People Blauwe bosbes en framboos (2016).