MORES: tientallen klachten in paar dagen, óók over commerciëlen

Beroemd
woensdag, 30 november 2022 om 6:00
bijgewerkt om vrijdag, 15 december 2023 om 19:40
128630379 m
MORES, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot dinsdag vijftig nieuwe meldingen gehad over misstanden in de mediawereld. Dat heeft voorzitter Janke Dekker aan het ANP laten weten.
Dit aantal is bijna gelijk aan het totaal aantal meldingen dat MORES in 2021 kreeg. De organisatie heeft dit jaar tot nu toe in totaal 308 meldingen geregistreerd. Het gaat om meldingen bij zowel tv- als radioprogramma’s en betreft zowel de publieke omroep als commerciële zenders, beklemtoont Dekker.
De aankondiging van het grote NPO-onderzoek naar de angstcultuur in de mediawereld lijkt voor veel mensen een belangrijke trigger geweest, stelt Dekker. "Mensen hebben nu het gevoel dat er echt iets met hun verhalen gedaan kan worden", zegt ze. Overigens deelt MORES de meldingen niet automatisch met de commissie die de NPO heeft gevraagd voor het onderzoek. "We vertellen de melders wat de mogelijke scenario’s zijn en een van die opties is het doorspelen van hun verhaal aan de commissie. Maar we geven mensen ruim de tijd daarover na te denken. Het is altijd hun eigen keuze wat er met hun melding gebeurt."
Onderbouwde klachten
De voorzitter van MORES stelt dat opvallend veel meldingen die de afgelopen week ontvangen zijn na de aankondiging van het onderzoek, "heel concreet zijn. Mensen die aankloppen, kunnen hun verhalen onderbouwen met feiten: artsen hebben een burn-out geconstateerd of hartkloppingen. Het gaat om mensen die door ervaringen binnen de mediawereld nog steeds slecht slapen of bepaalde herinneringen herbeleven."
Dekker hoort van bedrijfsartsen uit het veld dat de affaire rond De Wereld Draait Door (DWDD) niet alleen binnen de mediasector een grote stroom aan verhalen over angstcultuur op de werkvloer heeft losgemaakt. Zij stelt dat het belangrijk is dat melders nu de "rust en ruimte krijgen" om hun verhalen te doen: "De aandacht voor De Wereld Draait Door en wat daar is gebeurd, heeft bij veel mensen veel losgemaakt."