Bouwen met Stro

Architect Michel Post van ORIO architecten, gespecialiseerd in organische architectuur, heeft het boek Bouwen met stro geschreven, dat zal verschijnen op 7 mei 2013. Post studeerde Architectuur aan de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft en is tevens bestuurslid van Vereniging Strobouw Nederland. Hij is momenteel de actiefste strobouw architect van Nederland. Strobouw heeft een bijzondere aantrekkingskracht, die sterk tot de verbeelding spreekt. Na een periode van pionieren, is bouwen met strobalen nu ook in Nederland bezig met een doorbraak. Het gevoel dat een gebouw van stro en leem oproept, is niet te evenaren met dat van traditionele woningen. Komt het door het gebruik van natuurlijke materialen, de afwezigheid van giftige stoffen en straling, de kwaliteit van de lucht, de demping van het geluid of hebben de architectuur en de knuffelmuren er iets mee te maken? Hoe dan ook is een huis van stro een aantrekkelijk en origineel alternatief voor de gangbare nieuwbouw, en zeker niet alleen vanuit een ecologisch standpunt. Bouwen met Stro bevat veel voorbeelden van inspirerende, voltooide projecten in Nederland. Ook worden de geschiedenis van bouwen met stro, de huidige Nederlandse regelgeving en verschillende bouwtechnieken besproken. Na lezing vraag je je niet meer af: 'Waarom zou iemand willen bouwen met stro?', maar eerder: 'Wanneer kan ik eraan beginnen?'   Bouwen met Stro Nederlandse huizen van eco­lo­gisch materiaal Michel Post € 24,95 Uitgeverij Æneas ISBN 978-94-6104-029-9   Op zaterdag 27 april 2013 geeft Michel Post een lezing over 'Strobouw in Nederland' in Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven

Bron(nen):   Æneas  ORIO architecten  Strobouw Nederland  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Er zijn zulke mooie, goed geïsoleerde earthships gebouwd al overal in de wereld.
  Ze wekken hun eigen stroom op, vangen regenwater op wat op een natuurlijke manier gezuiverd wordt, een tuin binnen en buiten voorziet in zomer en winter voor voedsel. En allemaal gemaakt van natuurlijk of gerecycled materiaal.
  Maar ja, daar hebben bouwbedrijven niets aan en elektriciteitsbedrijven en gasbedrijven dus… wordt het verboden. *zucht* heerlijk toch, te leven in zo’n bekrompen wereld waar geld altijd maar voorop staat.

  • iembam

   Earthships in een Nederlands klimaat is onzin! Althans de earthships die bekend zijn uit de VS. Daar is het weer in NL door de dag heen en door het seizoen heen te afwisselend. Ieder klimaat en cultuur kent zijn eigen ‘goede’ manieren van bouwen. Ik heb onlangs een earthship in NL bezocht gebouwd door een earthship goeroe uit de VS betaald door een woningbouw vereniging. zonde van het geld. de Image van “green” was duidelijk belangrijker dat echt “green” je kunt niet een concept uit het woestijn in de VS 1 op 1 hier toepassen.
   Met stro bouwen daarentegen en zeker in combinatie met een houten skelet past goed in NL. Materialen zijn goed verkrijgbaar. en passen goed binnen goede bouwregels, er is niet mis met regelgeving rond om bouwen, als het maar flexibel genoeg is om nieuwe inzichten in te lijven.

   ik zou iedereen aanraden om je eerst te verdiepen in de lokale cultuur van bouwen en daar een goede bouwmethode uit te beredeneren i.p.v. blind afgaan op de earthship hype.

   Er zitten heus wel een aantal bruikbare elementen in de earthship gebruik die, maar laat die earthship. aub voor wat het is.

   (in antwoord op grasspriet)
 2. Kies bewust

  Geen wonder dat hij de actiefste stro-architect van Nederland is: de vereniging dient hem als verkoopkanaal…met heel wat vrijwilligers als achterban, zogenaamd voor het goede doel. Maar los daarvan is strobouw een mooie manier van bouwen.

 3. jantje uitnederland

  Ik ken nog een verhaaltje van een wolf en 3 biggetjes, die 3 verschillende huisjes bouwden.

  • nadine_v

   Dat is een verhaal met een moraal en het gaat over luiheid. In de 18e eeuw kostte het meer moeite om een huis van steen neer te zetten dan één van hout of één van stro. Nu getuigt het juist van meer moed om een huis van stro te bouwen dan iets aan te schaffen in een vinex-wijk.

   (in antwoord op jantje uitnederland)
   • jantje uitnederland

    Zeker als het een moraal bevat dan zal het gegeven ook wel kloppen. Je bent in dit land nog steeds ‘steen’-rijk en niet ‘stro’-rijk.

    (in antwoord op nadine_v)
    • nadine_v

     Nog niet meegekregen dat de stenen woningmarkt in elkaar gestort is? Wel eens gehoord van de haas en de schildpad?

     (in antwoord op jantje uitnederland)
     • jantje uitnederland

      Zolang ik m’n hypotheek kan betalen blijf ik lekker in mijn stenen huis wonen. Als jij in een strooien huis wil wonen: ‘Ga je gang’ 🙂

      (in antwoord op nadine_v)

Reacties niet toegestaan