Beeldbericht: blote BN’ers met en vanwege vis

Inge de Bruijn, Dave Roelvink, Thekla Reuten en negen andere bekende Nederlanders protesteren met een serie naaktfoto's tegen overbevissing. Ze lieten zich fotograferen met een hele vis voor hun lichaam om aandacht te vragen voor "dit vergeten milieuprobleem", aldus OurFish, de organisatie achter de campagne, die de naam 'Fishlove' heeft gekregen.

"Ik vind het belangrijk om erbij stil te staan dat de zee niet onuitputtelijk is", motiveert presentatrice Sophie Hilbrand haar deelname. "En dat we niet alleen naar vis moeten kijken als consument of soms misschien door een duikbril. Maar als hele mooie wezentjes waar we respect voor moeten hebben."

Europese visserijministers stellen in december de visquota vast. Sinds jaar en dag liggen die hoger dan de bovengrens die wetenschappers adviseren, met als gevolg dat soorten als de kabeljauw er slecht voorstaan. Lidstaten van de Europese Unie hebben echter jaren geleden afgesproken dat aan die praktijk uiterlijk op 1 januari 2020 een einde moet komen: dan moeten alle visquota zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over een duurzame visstand.

Petitie

Chefkok Soenil Bahadoer, die zich liet kieken met een tarbot, vertelt dat hij vroeger alleen vissoorten gebruikte die als luxe gelden, "omdat ik dacht dat het zo hoorde in een sterrenzaak". Hij vreesde dat gasten weg zouden blijven als hij dat niet deed. Een onterechte aanname, zo bleek toen hij besloot over te stappen op vissen die als bijvangst aan wal zijn gebracht. "Ik was verrast wat ik er allemaal mee kon."

De BN'ers roepen ook op een petitie te ondertekenen waarin de ministers aan hun eerdere toezegging worden herinnerd.

Inge de Bruin: blonde rog
Dave Roelvink: Kabeljauw
Isa Hoes: zeebaars
Kay Greidenus: rode mul
Koen Hansen: wijting
Monic Hendrickx: blonde rog
Pip Pellens: makreel
Soenil Bahadoer: tarbot
Tanja Jess: zeebaars
Thekla Reuten: paling
Vivienne van den Assem: doornhaai