Me, Myself and I, Chi Peng in het Groninger Museum

Cultuur
zaterdag, 11 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Chi Peng (1981) studeerde in 2005 af aan de Centrale Academie van de Schone Kunsten van Beijing in de richting fotografie. Al tijdens zijn studie werd hij geselecteerd voor een tentoonstelling in het buitenland. Drie jaar later behoort Chi Peng tot een van de meest gevraagde Chinese fotokunstenaars met tentoonstellingen over de hele wereld.
Het Groninger Museum presenteert nog tot 25 september 2011 de fototentoonstelling: Me, Myself and I. Het is Chi Peng’s eerste grote solotentoonstelling buiten China en deze is tevens aanleiding voor het Groninger Museum tot een grote aankoop van zijn werk.
In veel van Chi Peng’s geënsceneerde beelden speelt hijzelf de hoofdrol. Opgroeien en volwassenheid vormen daarbij belangrijk thema’s. Voor Chi Peng betekende dat dat hij, zoals zoveel van zijn leeftijdgenoten, als resultaat van de ‘éénkindpolitiek’ zonder zussen of broers opgroeide. Bovendien was het China van de jaren' 80 radicaal anders dan dat van het decennium daarvoor en was Chi Peng‘s generatie de eerste die opgroeide in tijden van economische voorspoed. Zowel de enorme dynamiek, de niet te stuiten vooruitgang van China als ook onderwerpen rond (seksuele) identiteit en bijkomende gevoelens van optimisme, twijfel, onzekerheid en eenzaamheid komen tot uitdrukking in beelden waarin realiteit en fictie elkaar ontmoeten.
1 chi peng sprinting forward 2 2004 photography 120
Bron(nen): Groninger Museum