Grafiek: Salaris CEO explodeert vergeleken met dat van gemiddelde werknemer

Vorig jaar verdienden de CEO's van de grootste 350 bedrijven in de VS gemiddeld 17,2 miljoen dollar. Per persoon per jaar. Dat is 278 keer zoveel als het salaris van een gemiddelde werknemer.

Dat verschil is niet altijd zo groot geweest. Het loon van CEO's is sinds 1978 met bijna duizend procent gestegen. Hoeveel het inkomen van een gemiddelde werknemer om hoog is gegaan in die periode? Nauwelijks 12 procent.

De ratio van het salaris van een directeur ten opzichte van de gemiddelde werknemer was in 1965 nog 20 op 1, in 1989 was het 58 op 1 en in 2018 is dit opgelopen naar 278 op 1. Dat blijkt uit een analyse van het Economic Policy Institute (EPI).

In het rapport staat dat het exorbitante salaris van CEO's de ongelijkheid in de wereld vergroot. Het gat tussen de top 1 procent grootverdieners en de onderste 90 procent wordt steeds groter. De meeste topmannen van grote bedrijven zijn hun salaris niet waard als je kijkt naar toegenomen productiviteit of specifieke talenten of vaardigheden, schrijven de onderzoekers. Zij verdienen zoveel geld, voornamelijk omdat ze de macht hebben om zelf de salarisschalen te bepalen. De economen stellen verder nog dat het geen invloed zou hebben op de economie als het inkomen van CEO's naar beneden zou worden gebracht of zwaarder zou worden belast.

Infographic: CEO Pay Growth Has Wildly Outpaced The Average Worker  | Statista

Bron(nen):   Statista