In Amsterdam valt de woningmarkt compleet stil

Door de financiële crisis zakt de woningmarkt steeds verder in. In Amsterdam dreigt hij zelfs helemaal stil te vallen. In de stad is de bouw van sociale huurwoningen ingestort en het stadsbestuur staat machteloos. Wethouder Maarten van Poelgeest (Bouw en Woningtoezicht, GroenLinks) uit zijn zorgen over de dreigende implosie van de lokale woningmarkt tegenover Het Parool. 'Het gaat echt heel slecht, de vraag is helemaal ingezakt. De woningmarkt zit nu al in de derde dip sinds 2008.' Om de woningproductie op peil te houden verlaagt de gemeente nog dit jaar de grondprijs. Voor ontwikkelaars die woningen met huren van 600 tot 1000 euro willen bouwen - naar dat soort woningen is nog wel veel vraag - komt er een nog lager grondtarief. Het aanleggen van de Houthaven, een nieuwe wijk in Amsterdam-West waar 2200 woningen moeten komen, gaat de bouw van 500 sociale huurwoningen door de corporaties voorlopig niet door, zegt de wethouder. Daar bouwen institutionele beleggers en zelfbouwers voorlopig alleen duurdere huurwoningen en koophuizen.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Alsof de crisis in de woningmarkt bepaald wordt door de nieuwbouw.
  Hoe groot is het aanbod bestaande woningen in Amsterdam ? En de vraag ?…
  Hoezo dan bouwen ?

  • Apekool

   Paniek bij het stadsbestuur: verkoop van grond is de kurk waarop het waterhoofd van het opgeblazen stadsbestuur en ambtenarenapparaat drijft. Alles zullen ze doen om die inkomstenbron in stand te houden.

   Je kan natuurlijk ook minder geld uitgeven en de overheid terugbrengen tot een betaalbare proportie van de economie… te beginnen met vrijwel alle subsidies af te schaffen.

   (in antwoord op Prikker)
  • wezijnniethetzelfde

   Daar zijn we weer: ” Eind vorige eeuw is de hele sociale huurwoningen markt op slot gegooid door o.a. de Paarse kabinetten. De sociale huurwoningen in Amsterdam werden opgekocht door grote slechte jongens, opgeknapt en per etage verkocht. Voor 350.000 gulden, later 350.000 euro, kon je zoiets kopen in Amsterdam. De vol- gestreken “gel” makelaars-jongens ( zwarte schoenen met gouden gespen ) vertelden er natuurlijk niet bij, dat je elke ” scheet” van de buren kon horen en het leiding-stelsel eigenlijk vernieuwd zou moeten worden. Maar, die mensen, die opeens geen betaalbaar huis konden huren, wat een ellende, wat een zorg, geen beneden-woningen meer voor bejaarden of gehandicapten.
   Poelgeest zou ook niet zo mogen klagen, onder zijn beleid met zijn ambtenaren zijn hele vervelende dingen gebeurd. Soms moeten de omstandigheden verergeren om er meer deugdelijkheid en fatsoen voor terug te krijgen. Het is vreselijk dat woningbezitters hun huis niet kunnen verkopen etc.

   (in antwoord op Prikker)

Reacties niet toegestaan