Cyprus: is er nog een plan B, C en D?

Het IMF en de eurolanden hebben van Cyprus 'nee' als antwoord gekregen op de spaardersheffing. Daarmee is het eiland een stap dichter bij een bankenfaillissement en een vertrek uit de eurozone. Volgens Het Financieele Dagblad zijn er nog drie opties:  Plan B. Cyprus levert zich uit aan Rusland De Cypriotische minister Sarris (financiën) vloog gisteren naar Moskou. Rusland zou via de bank van energiegigant Gazprom de Cypriotische banken kunnen overnemen die de bron van de crisis vormen. De gasreserves van Cyprus zouden als onderpand kunnen dienen. Daarmee kan Rusland zijn greep op het euroland nóg verder vergroten. Rusland heeft in 2011 al € 2,5 miljard geleend om Cyprus te helpen. Plan C. De ECB gooit weer een reddingsboei toe Als de ECB geen nieuw kapitaal krijgt uit de omstreden spaardersheffin, dreigt de centrale bank de stekker uit de grootste banken te trekken. Cyprus kan sinds juni 2012 al niet meer rechtstreeks van de ECB lenen. Sindsdien trekt Cyprus op de zogenaamde nood-liquiditeitshulp  van de nationale centrale bank. Die mag, met toestemming van de ECB, tegen hogere rente geld blijven lenen aan de banken. Tenminste als die banken niet insolvabel worden. D. Eurogroep gaat zijn knopen tellen Luxemburg wil net als Nederland Cyprus niet laten vallen. Maar Duitsland lijkt onverbiddelijk. Met de verkiezingen voor de deur wil Duitsland de ‘Russische maffiabende’ in de Middellandse Zee niet nog meer toezeggen dan de lening van € 10 miljard. Anderzijds ligt destabilisatie van de eurozone op de loer als Cyprus uit de eurogroep wordt gegooid. Dat lijkt Duitsland nu voor lief te nemen. Door adequate voorzorgsmaatregelen heeft het besluit van Cyprus geen negatief effect op de rest van de eurozone, verzekerde minister Schäuble gisteravond. Het aanbod van de eurozone om € 10 miljard te lenen blijft staan, mits Cyprus zelf € 7 miljard opbrengt.  ‘Cyprus kan bluffen met de Russische optie. Berlijn kan dat spel ook spelen met de nucleaire optie: vertrek uit de eurozone’, aldus het FD.

Bron(nen):   FD      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Chiu

  Ik meen mij te herinneren dat, nog niet zo lang geleden toen de Griekenland crisis woedde, men zei dat een Euroland niet gedwongen kon worden om de Eurozone te verlaten. Dus kan Duitsland c.s. Cyprus ook niet dwingen te vertrekken dunkt me. Ik wist trouwens niet eens dat ze daar ook de Euro hadden ingevoerd. Ben er al jaren niet geweest ondanks het feit dat mijn Russisch redelijk te noemen is.

  • Erwin

   Ik weet niet of dat bij een faillissement ook geld, het zou wel vreemd zijn wanneer Duitsland hen zou dwingen uit de Euro te stappen als dat alleen maar voor de verkiezingen is. De schade van een exit van Cyprus zal denk ik aanzienlijk minder zijn dan een Grexit dus wellicht dat dit ook meespeelt.

   (in antwoord op Chiu)
 2. Gerardus Molema

  Zal Israël blij mee wezen, als dadelijk met de val van Assad de regio nog instabieler wordt en Moskou op een dikke 100 km afstand komt te zitten. Volgens mij zou het westen er alles aan gelegen moeten liggen, Cyprus binnen boord te houden.

  • Marcel van Houten

   Ik begrijp het risico dat je benoemt, maar ik zou er toch voor pleiten om Cyprus te laten vallen. Dat is voor zo’n land zelf op lange termijn vaak ook veel gezonder en we moeten minder chantabel zijn door dergelijke staten. (zeker ook door banken)

   De media is ook angstvallig stil over IJsland, terwijl zij heel terecht de banken niet de hand boven het hoofd hebben gehouden. (Het gaat overigens een stuk beter dan verwacht met het land.)

   (in antwoord op Gerardus Molema)
 3. johandevri

  De EU zal Cyprus niet laten vallen. Ik voorspel U dat de 7 miljard extra ook snel zal worden overgemaakt. De EU kan het zich niet veroorloven dat Moskou aan de touwtjes gaat trekken in Cyprus dmv. diepzeehavens voor marineschepen(!) of de gasvoorraden aldaar in handen te krijgen. Mark my words.

 4. Binno

  In IJsland lossen ze zoiets op volgens het echte ” vrije markt principe”

  Bank failliet, valt om.
  Risicovol sparen, geld kwijt.
  Bankdirecteur belazert de boel, de bak in!
  Yes!
  zo moet ‘t

  IJsland herstelt sneller dan welke andere zachte heelmeester in Europa dan ook!

Reacties niet toegestaan