KLM vreest nieuwe Franse coup

Vrijdagavond werd geheel onverwacht een nieuwe commercieel directeur benoemd bij Air France. Door deze nieuwe functie worden de huidige commerciële eindbazen Pieter Bootsma en Patrick Alexandre, die deze functie voor Air France en KLM combineren, deels buiten spel gezet. De nieuw benoemde, Angus Clarke, is een vriendje van CEO Ben Smith.

Het ligt niey voor de hand om bij een bedrijf waar vrijwel alle activiteiten stilliggen de top uit te breiden.

„Deze spaghetti aan dubbelfuncties en verantwoordelijkheden is eigenlijk overbodig, want er zijn al mensen die zich bezig houden met commercie. Het is een misvatting dat hierdoor meer tickets verkocht worden, dit is een coup van de bende van Ben Smith. Clarke is een Trojaans paard”, zegt een insider zaterdag tegen De Telegraaf.

In de interne mededeling, waaruit De Telegraaf citeert, wordt gemeld dat de ondernemingsraden van KLM en Air France binnenkort worden geconsulteerd over een allesomvattend ’groeps-transformatieplan’. 

Vorige week stelde KLM-topman Elbers in een interview met De Telegraaf dat de coronacrisis niet de tijd is om nieuwe organisatiediscussies te starten. Hij pleit al lange tijd voor een focus op de business, in plaats van de poppetjes. Daar wordt in Parijs blijkbaar anders over gedacht