Hoe de top voor zichzelf zorgt

De Raden van Commissarissen, zeker van banken, hebben er de laatste zeven jaar weinig van terecht gebracht. Ze brachten hun ondernemingen en de economie aan de rand van de afgrond. Maar niet zichzelf. De beloning van raden van commissarissen van de grote Nederlandse beursfondsen is de afgelopen zeven jaar bijna verdubbeld. Bedrijven keren nu gemiddeld een half miljoen uit per raad van commissarissen. Dat was €262.400.
       Dat blijkt uit onderzoek van het Fiancieel Dagblad. Shell, Reed Elsevier, Unilever en ArcelorMittal zijn buiten beschouwing gelaten omdat commissarissen er een zwaardere verantwoordelijkheid (en dito beloning) hebben.
       Het afgelopen jaar steeg de beloning voor de rvc bij de AEX-fondsen met gemiddeld 5% ten opzichte van 2008. Bank-verzekeraar ING spant de kroon met een totale vergoeding van ¤1,1 mln over 2009. Het bedrijf had liefst zeventien interne toezichthouders, onder wie Wim Kok, die afscheid nam, en Jan Hommen, die doorschoof naar het bestuur. Bedrijf failliet gemaakt (gered door de staat) maar de beloning voor het toezicht is voortreffelijk.
       Niet alleen steeg de basisvergoeding voor raden van commissarissen de afgelopen zeven jaren, met met circa 49% (het basisloon van de ceo steeg over dezelfde periode met 25%). Ook de vergoeding voor apart commissiewerk, zoals voor het audit-comité, liep snel op.

Bron: Het Financieele Dagblad