Zelfmoordgolf in India door microkrediet

Nergens ter wereld is het verschijnsel microkrediet zo aangeslagen als in India. Maar daar loopt het dan ook soms goed mis. Bloomberg ging op onderzoek in de deelstaat waar microkrediet het meest is ingeburgerd, Andra Pradesh, en constateerde alleen al tussen maart en november minstens 70 zelfmoorden van mensen die de druk van het terugbetalen niet meer konden dragen.
Het begon heel mooi als een instituut van weldoeners, maar is uiteraard inmiddels in handen van mensen met minder goede bedoelingen, die, geheel volgens de wetten van de markt, uit de nood van anderen een slaatje slaan. In Andrah Pradesh is vermoedelijk al meer dan de helft van de microkredietmarkt in handen van louche types, die gewoon woekerrente berekenen, zeker als je achter bent met betalen.
De tussenpersonen kunnen in India zelf voor 13 procent geld lenen. Dat lenen ze uit voor 40 procent rente. En als de lener dan in gebreke blijft, kan hij zijn heil zoeken bij firma's die hem tegen 100 procent uit de brand helpen, of door zelfmoord te plegen.

Wat dus niet faalt is het syteem en het ideaal van microfinanciering, wat te goed werkt is het kapitalisme en de wetten van de markt.

Welingelichte Kringen is ook goed toegankelijk op de iPad.
Ga op je iPad naar de homepage van Welingelichte Kringen, druk op +, kies 'zet in beginscherm' en er komt een mooie icoon op je beginscherm, die je voortaan rechtstreeks naar de iPad-versie van Welingelichte Kringen brengt

Bron(nen):   Bloomberg      

1 Reactie Doe mee met de discussie →