Nederland bij vier grootste belastingparadijzen: kost wereldwijd honderden miljarden

Er gaat in totaal bijna 440 miljard euro verloren aan belastingontwijking door multinationals en superrijken. Grootste boosdoeners: het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zwitserland en Luxemburg.

Deze vier landen, ook wel de 'as van de belastingontwijking genoemd', zijn goed voor 55 procent van het totale belastingmisbruik, waarbij gezegd moet worden dat het Verenigd Koninkrijk 39 procent voor zijn rekening neemt en Nederland 5,5 procent. Ons land staat wereldwijd op de vierde plaats van belastingparadijzen, zo staat in het State of Tax Justice-rapport van 2021 dat vandaag verscheen.

Volgens het onderzoek van onder meer het Tax Justice Network is de belastingontwijking weer toegenomen. Vorig jaar ging het nog om omgerekend ruim 375 miljard euro. De huidige 440 miljard is genoeg om de hele wereldbevolking drie keer te kunnen vaccineren tegen Covid-19, klinkt het ter vergelijking.

Het rapport gaat uit van zelf gerapporteerde data van multinationals en superrijken en gegevens van overheden. Volgens de organisatie is het nog maar het topje van de ijsberg. Het echte bedrag dat verloren gaat aan belastingontwijking is nog veel hoger.

Zwarte lijst
Gek genoeg, staan de vier grootste belastingontwijkers, waaronder dus Nederland, geen van allen op de zwarte lijst van de Europese Unie, zo merken de onderzoekers op. Daarop staan voornamelijk kleine eilandstaatjes, maar die zijn samen slechts verantwoordelijk voor iets meer dan 1 procent van het totale wereldwijde belastingmisbruik.

Alex Cobham, ceo van TJN, reageert in The Guardian: "Weer een jaar met corona, en weer een jaar waarin de rijkste multinationals en individuen bijna een half biljoen dollar inpikken van de publieke portemonnee. Belasting is ons machtigste middel om ongelijkheid te verminderen, maar in plaats daarvan is het compleet optioneel voor de superrijken."

Bron(nen):   The Guardian  Taxjustice.net