"Dag is gekomen": Steve Jobs stapt op

Steve Jobs heeft zijn functie als CEO van het Amerikaanse technologieconcern Apple neergelegd. De 56-jarige Jobs, die Apple vanuit een garage uitbouwde tot een multinationale onderneming, blijft bij het bedrijf betrokken als voorzitter van de raad van bestuur. Tim Cook, de nummer twee van Apple en de gedoodverfde kandidaat om Jobs op te volgen, wordt de nieuwe CEO. Jobs was in de afgelopen veertien jaar baas van Apple.

Jobs kampt al langer met gezondheidsproblemen en waarnemers verwachtten al geruime tijd dat hij een stapje terug zou doen. Hij kondigde in januari dit jaar voor de derde keer in zeven jaar tijd aan dat hij ziekteverlof zou nemen. Jobs overleefde al een geneesbare vorm van pancreaskanker en onderging ook een levertransplantatie. Zijn laatste publieke optreden dateert van begin juni, toen hij de iCloud aan de wereld voorstelde.
"Ik heb altijd gezegd dat als er ooit een dag zou komen waarop ik niet meer zou kunnen voldoen aan de verplichtingen en verwachtingen als ceo van Apple, ik de eerste zou zijn om dat naar buiten te brengen", aldus Jobs in een persverklaring. "Helaas is die dag nu gekomen."