De kosten van levensonderhoud in alle delen van de wereld in één geweldige grafiek

Als je het idee hebt dat leven in Nederland duur is in vergelijking met andere landen, dan klopt dat. In onderstaande grafiek worden de kosten van levensonderhoud  in de hele wereld vergeleken

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Zoals verwacht toppen Zwitserland en Noorwegen de lijst. Precies die landen die door Eurosceptici aangehaald worden als lichtend voorbeeld voor waarom je eigen munt hebben zo geweldig is. Ben benieuwd wat diezelfde mensen zouden zeggen als we inderdaad teruggaan naar de gulden en de prijzen dubbel zo hard stijgen omdat er geen nivellering met andere economieën in de EU is. Ik ken mensen in beide landen en in beiden loopt men behoorlijk te klagen over de kosten voor levensonderhoud, luxe goederen en uitjes.

  • Burgermans

   Kennelijk zijn de Noren, Zwitsers en IJslanders de welvarendste burgers van Europa. En ze zijn ook nog eens onafhankelijk!

   (in antwoord op AT)
   • AT

    De economie van IJsland ken ik niet goed. Maar Noorwegen en Zwitserland hebben hun welvaart niet vanwege de munt, maar vanwege twee “zekerheden”; olie (Noorwegen) en banken (Zwitserland). Zij willen geen Euro omdat dan de inkomsten uit die bronnen genivelleerd worden. Het is fout te veronderstellen dat als de gulden terugkomt wij ineens welvarend zijn. Die welvaart moet ergens vandaan komen en zo’n zekere bron als beide landen hebben, die hebben wij niet.

    En economisch onafhankelijk zijn beide landen allerminst overigens. Beide landen profiteren enorm van de EU en Europa in het algemeen.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Een voorbeeld voor ons land dus: gewoon met iedereen lekker blijven handelen maar wel politiek en economisch onafhankelijk blijven.

     Grenzen dicht, gulden terug, Nederland onafhankelijk!

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Niet specifiek, wij hebben niet die sterke financiele bronnen die beide landen hebben.

      Grenzen weg, één mondiale munt en Nederland als mooie regio in de wereld!

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Nee, dank je. Een volk is pas vrij als het zijn eigen wetten en bestuurders kan kiezen. De Nederlandse burgers zijn veel beter af zonder die geldverslindende, corrupte en overbodige bestuurslaag in Brussel/Straatsburg/Luxemburg.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Je kunt nu al niet je eigen wetten en bestuurders kiezen, het politieke systeem is wat dat betreft een farce. En dan hebben we het nog niet over het koningshuis. Europa / Brussel is maar een hobbelige fase, een tussenstation in een proces van globalisering. Het is keihard aan de gang en het enige dat je kunt doen is goed leren zwemmen in de zee van vooruitgang. Angstig als je ertegenin wilt, mooi als je de potenties ziet.

      Alleen in een werkelijk open wereld met vrije handel en migratie, maar met sterke regio’s gebaseerd niet op willekeurige landsgrenzen maar op cultuur en bevolking je zul je vrijheid en zekerheid krijgen. Hierin komt een lokaal / regionaal bestuur terug voor de farce in Den Haag en Brussel.

      Echt Burgermans, je identiteit wordt niet gevormd door dat lijntje tussen Nederland en Duitsland op de landskaart…

      (in antwoord op Burgermans)
     • ernie

      en allemaal luisteren naar burgermannetjes!

      (in antwoord op Burgermans)
   • ernie

    Tjonge! Wat is dat “onafhankelijk”? Koken bij hun de aardappels dan niet in het water? Wat heb jij bijgeleerd over economie na het VMBO?

    (in antwoord op Burgermans)
  • Democrator

   In Noorwegen liggen de lonen veel hoger.Geen ziekte kostenverzekering. Geen achterlijk hoge wegenbelasting. De woningen zijn ook goedkoper. Belasting vrij erven.Hoe hard denk je dat noren lachen als ze in Nederland boodschappen doen. Ja als je rookt en drinkt dan ga je failliet maar dat is toch je Eigen keuze.

   (in antwoord op AT)
 2. Lio

  Zoals verwacht, Nederland behoort tot de duurste landen ter wereld maar aan de inkomenskant is NL een lagelonenland onder de betere economien.

Reacties niet toegestaan