‘Knot een van de twee tegenstemmers bij ECB’

DNB-president Klaas Knot heeft donderdag als een van de weinige beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen het nieuwe pakket stimuleringsmaatregelen van de ECB gestemd. Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van ingewijden.

Naast de voorman van De Nederlandsche Bank zou alleen ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger tegen hebben gestemd. De andere negentien stemgerechtigden gingen akkoord met de renteverlagingen, de uitbreiding van de opkoop van obligaties door de ECB en de verstrekking van nieuwe gratis leningen aan banken.

De maatregelen zijn bedoeld om de matige inflatie en economische groei in de eurozone aan te wakkeren. De keerzijde van het beleid is dat de lage rente onder meer pensioenfondsen steeds verder in het nauw brengt.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Mea MoresZn

    Waarheen met dit bijgedrukte geld als er onvoldoende economische vraag is behalve in huizenbubbels investeren en om via de achterdeur de serieuze problemen van staatsschulden en dubieuze banken te verbloemen? De ECB kocht met bijgedrukt geld in de periode maart 2015- februari 2016 in totaal 1.76 miljard aan staatspapier op.
    Daarnaast zijn er de 350 miljard van Juncker’s investeringsprogramma en de miljarden van de EIB. Het vermogen van de laatste groter dan dat van de Wereldbank. De ECB creëert met deze tsunami aan gratis geld een parallel-wereld bestaande uit luchtkastelen met uitzicht op een fata morgana van een mislukte plumpudding, die gedoemd is in te zakken.

  2. Burgermans

    Hadden we nog maar een eigen munt waarmee we een verantwoord financieel beleid konden voeren.

Reacties niet toegestaan