De tien ergste onheilsprofeten

Economie
donderdag, 16 april 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Tien onheilsprofeten over de economie en hun scherpste citaat, volgens Salon.com:
PAUL KRUGMAN: New York Times columnist, nobelprijs-winnaar. Scherpste Citaat: "Dit reddingsplan is niet zo maar teleurstellend, het vervult me met wanhoop."
WILLIAM BLACK: Hoogleraar economie aan de Universiteit van Missouri. Scherpste citaat: "Het reddingsplan van de banken kost niet alleen duizenden miljarden, maar die worden ook nog eens verdeeld onder de banken. Het Amerikaanse volk is in de geschiedenis nog nooit zo bestolen en getild als deze keer en het zal het presidentschap van Obama vernietigen."
GREG MANKIW: Professor in de economie aan de Harvard Universiteit, raadgever van voormalig president Bush. Scherpste citaat: "De schulden die nu worden gestapeld op volgende generaties zijn net zo erg als de schulden van Bush, tenminste als we de cijfers van de regering moeten geloven."
SIMON JOHNSON: Gezaghebbend blogger over economie. Scherpste citaat: "De elite blijft maar denken dat het niet zo erg kan worden als in 1929. Maar de cijfers laten anders zien. Laten we bidden dat politici het nog op tijd in de gaten hebben en afrekenen met het systeem van de banken en met de financiele elite voor het te laat is."
NOURIEL ROUBINI: Professor in de economie aan de Universiteit van New York. Scherpste citaat: "Het financiële systeem van de Verenigde Staten is feitelijk bankroet."
WILLEM BUITERS: Hoogleraar economie aan de London School of Economics and Political Science. Scherpste citaat: "Opportunisme, onverantwoord gedrag en bescherming van insiders, welkom in de wereld van de fianciering van Amerikaanse woningen."
MARTIN WOLF: Adjunct-hoofdredacteur en commentator van de Financial Times. Scherpste citaat:"Ik word steeds banger. Van de Europeanen en Japanners had ik sowieso niets verwacht, maar van de Amerikanen wel, onder deze nieuwe, populaire president. Maar niets daarvan, het Congres is populistisch als altijd en de regering-Obama hoopt er allemaal het beste van."
DEAN BAKER: Directeur van het Center for Economic and Policy Research. Scherpste citaat: "Het plan om de banken te redden is weer een manier om belastinggeld te sluizen naar failliete banken. Ik kan het niet anders zien dan een allerlaatste poging om ten koste van alles Wall Street te redden. En helaas is Obama bereid zijn presidentschap daarvoor op het spel te zetten.
JIM CRAMER: Presentator van CNBC's "Mad Money". Scherpste citaat: "Obama heeft alles verergert door een sfeer op te roepen van angst en paniek, in plaats van een sfeer van vertrouwen en hoop."
JIM ROGERS: Beroemde belegger en vriend en medewerker van George Soros. Scherpste citaat: "De wereld is in serieus gevaar. En de Europese en Amerikaanse politici zijn bezig het alleen maar erger te maken. Ik zeg het liever niet, maar dit wordt de ergste crisis sinds 1929."
Op de site van Salon uiteraard langere uitleg over de achtergronden van de critici, plus een aanvullende lijst van kritische politici.
Boeiend.
Bron(nen): Salon.com