De val van de dollar is niet Obama's schuld

Economie
woensdag, 13 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Conservatieve critici van president Obama grijpen elke kans aan om hem ergens de schuld van te geven. Zo zou hij ook verantwoordelijk zijn voor de ‘val van de dollar,’ de daling van de wisselkoers van de Amerikaanse munt ten opzichte van de belangrijkste buitenlandse valuta’s.
Maar zo eenvoudig ligt het niet, aldus Daniel Gross in Newsweek. De beste methode om de waarde van de dollar over een langere periode vast te stellen is afwegen van de koers van de munt tegen die van de voornaamste handelspartners van Amerika. Dan blijkt dat de dollar sinds het aantreden van Obama niet in waarde is gedaald, maar juist meer waard is geworden.
Wel is het zo dat de waarde van de dollar sinds 2002 met maar liefst 27 procent is afgenomen. Maar het grootste deel van die ‘val’ voltrok zich ten tijde van de regering-Bush, toen Alan Greenspan nog voorzitter was van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.
Het zou volgens de auteur goed kunnen dat het recente herstel van de dollarkoers slechts van tijdelijke aard is. Maar als de groei van de Amerikaanse economie goed doorzet, moeten we niet raar opkijken als de dollar daar ook van profiteert.
Bron(nen): Newsweek