Horeca failliet? Er staan juist veel minder cafés en restaurants te koop

Economie
dinsdag, 08 juni 2021 om 9:47
welingelichtekringen header 1
Het valt voorlopig mee met de kaalslag in de horeca. Sterker nog, er staan veel minder horecagelegenheden te koop dan voor de coronacrisis. Het CBS meldt dat er nu zo'n 65.405 zaken zijn tegenover zo'n 62.000 voor het begin van de pandemie.
Op Horecasite.nl staan nu ongeveer 1600 zaken te koop. "Dat waren er voor de crisis zo'n 2500 tot 2600", zegt Ronald Kops, eigenaar van de site. "Terwijl de interesse om een horecazaak te kopen niet afneemt." Grote reden is de overheidssteun.
"Door de steunmaatregelen hebben veel ondernemers het volgehouden en komt er nauwelijks aanbod bij", zegt Joey Hehamahua van Klaassen horecamakelaardij tegen de NOS. "Dat zal na de zomer wel anders zijn als de steun afloopt en de opgebouwde schulden moeten worden terugbetaald."
Veel horecaondernemers hebben de afgelopen maanden hun spaargeld aangesproken. Volgens cijfers van DNB heeft 37 procent nu meer schulden dan vermogen. Dat is meer dan in andere branches. Koninklijke Horeca Nederland adviseert dan ook om de steunmaatregelen niet te snel af te bouwen.