Hulp voor de hoedenmaker

Economie
door Admin
maandag, 19 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Van de Franse modewereld zien we soms het topje van de piramide: dat is als de haute-couture haar laatste kunsten vertoont en de liefhebber van exquise mode met open mond zit te kijken. Achter (en onder) deze wereld van glamour en luxe gaan allerlei ambachtslieden schuil die zelden naar buiten treden. Maar vandaag is dat anders. De modewereld wordt hard geraakt door de crisis en in deze branche van naaisters, kleermakers en hoedenmakers dreigt een complete kaalslag; vaak gaat het om bijzonder kleine ondernemingen met weinig reserves. Ach, in geld uitgedrukt is het een piepkleine sector, maar qua prestige is dit natuurlijk van het allergrootste belang en daarom heeft de Franse premier, Francois Fillon, zich vandaag over de kwestie gebogen.
In korte tijd (van 2000 tot 2007) is het aantal bedrijfjes dat hoogwaardige mode vervaardigt, geslonken van 468 tot 115. Het aantal vaklieden dat hier werkzaam is liep in dezelfde periode met 80 procent terug tot 5.209 man. Tel daar nog bij op, dat de luxe-branche de komende tijd met minstens 10 procent zal krimpen en u begrijpt dat de premier onmiddellijk zijn bureau leegmaakte om dit probleem op te lossen.
'Les petites mains' zoals deze handwerklieden ook wel worden genoemd, zullen ongetwijfeld iets van de regering krijgen; belastingvoordeel, gratis scholing, een beschermd label om buitenlandse concurrenten op achterstand te zetten, of nog iets anders.  Want het moge duidelijk zijn: niets minder dan de Franse cultuur is in het geding.