OESO ziet terugval economie eurozone met 9,1 procent

Economie
door anp
woensdag, 10 juni 2020 om 11:20
oeso ziet terugval economie eurozone met 91 procent1591781299
De economie van de eurozone krimpt dit jaar met 9,1 procent als gevolg van de coronacrisis. Die verwachting heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) uitgesproken. Voor volgend jaar wordt dan een herstel voorzien van 6,5 procent.
De economie van het eurogebied kan dit jaar met 11,5 procent krimpen als er een tweede coronagolf zou komen, denkt de OESO. Dan zou de groei volgend jaar uitkomen op 3,5 procent.
Wereldwijd denkt de organisatie aan een economische krimp van 6 procent, met een herstel van 5,2 procent in 2021. De krimp kan dit jaar oplopen naar 7,6 procent als er een tweede golf van het coronavirus komt. Dan zou er volgend jaar een plus van 2,8 procent te zien moeten zijn, aldus de OESO.
Verenigde Staten Voor de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie, wordt dit jaar een neergang met 7,3 procent voorspeld, en bij een tweede coronagolf kan dat een min van 8,5 procent worden. Voor volgend jaar wordt dan gerekend op groei met respectievelijk 4,1 en 1,9 procent.
De OESO voorspelt voor Nederland een krimp met 8 procent dit jaar, zonder tweede golf. Voor volgend jaar voorziet de organisatie dan een herstel met 6,6 procent. De Nederlandsche Bank (DNB) kwam maandag met een prognose voor een krimp in Nederland met 6,4 procent, gevolgd door een plus van 2,9 procent volgend jaar.
OESO-econoom Laurence Boone stelt dat de dreiging van een tweede coronagolf zorgt voor aanhoudende onzekerheid en dat het nu geen tijd is om de wereldwijde handelsspanningen te laten oplopen. Volgens haar moeten overheden nu samenwerken bij het vinden van een medicijn tegen het virus.