Ook CPB rekent op meer dan 3 procent groei

Economie
door anp
woensdag, 20 december 2017 om 9:11
ook cpb rekent op meer dan 3 procent groei1513758488
De Nederlandse economie groeit volgend jaar harder dan eerder werd gedacht. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent op 3,1 procent groei.
Het CPB ging bij de raming in augustus nog uit van 2,5 procent groei. Eerder deze week verhoogde ook De Nederlandsche Bank (DNB) al zijn groeiverwachtingen voor 2018 tot boven de 3 procent. ABN AMRO, ING en Rabobank gaan nog uit van iets minder dan 3 procent groei.
Dit jaar komt de economische groei in Nederland volgens het CPB uit op 3,2 procent. Daarmee zijn de rekenmeesters van het kabinet iets minder optimistisch dan die van DNB, die uitgaan van 3,3 procent groei. Groei met meer dan 3 procent kwam voor het laatst in 2007 voor.
Overheidsbestedingen
De positieve ontwikkeling van de economie komt volgens het CPB met name door de overheidsbestedingen. Die nemen volgend jaar door de in het regeerakkoord aangekondigde maatregelen met 3,5 procent toe. In 2017 werd nog 0,4 procent meer uitgegeven door de overheid.
De extra uitgaven aan onder meer onderwijs en defensie en de stijgende zorgkosten zorgen niet voor problemen met de begroting. Er blijft sprake van een overschot op de overheidsbegroting van 0,5 procent.
Werkloosheid
De werkloosheid daalt verder naar 3,9 procent van de beroepsbevolking, het laagste niveau in tien jaar. Dat komt door een stijging van de werkgelegenheid met 2 procent, terwijl het arbeidsaanbod minder snel toeneemt.
De verwachting is dat bedrijven door de krapte op de arbeidsmarkt de lonen verhogen om personeel te kunnen vinden en behouden. Dat zorgt weer voor een stijging van de koopkracht.