Premier Nieuw-Zeeland wil vierdaagse werkweek om toerisme te stimuleren

Economie
woensdag, 20 mei 2020 om 11:38
000 1pu6pu
Jacinda Ardern, de populaire premier van Nieuw-Zeeland, heeft voorgesteld om een vierdaagse werkweek in te voeren. Het zou het binnenlandse toerisme stimuleren en voor een betere werk-privébalans zorgen. Daarover schrijft The Guardian.
In een Facebook live video vertelt Ardern dat veel Nieuw-Zeelanders zeggen dat ze meer gaan reizen in eigen land als hun werkende leven flexibeler zou zijn. De premier noemt niet alleen de vierdaagse werkweek, maar ook meer vakantiedagen en andere werktijden als mogelijkheden.
Het toerisme in Nieuw-Zeeland krijgt forse klappen zolang alle grenzen dicht zijn voor buitenlandse toeristen. Ook helpt het niet mee dat de bevolking zelf minder kan of wil besteden. Het land verwacht een economische krimp van 8 procent en een werkloosheid van 15 tot mogelijk 30 procent.
"We hebben zoveel geleerd van de coronacrisis en de flexibiliteit van mensen die thuiswerken, de productiviteit die dat oplevert," aldus Ardern. "Ik moedig werkgevers dan ook aan om na te denken over een vierdaagse werkweek, omdat het in het hele land het toerisme zal helpen."
"Nieuw-Zeeland kan zeker toe naar een kortere werkweek. Het zou een goede strategie zijn om de economie weer op te bouwen en vooral het zo hard geraakte toerisme weer op gang te brengen," zegt Andrew Barnes, die met zijn bedrijf van 200 werknemers in 2018 al de transitie maakte naar een vierdaagse werkweek.
Volgens de ondernemer zijn zijn werknemers sindsdien gelukkiger en productiever. Ook zag hij voordelen voor de psychische en fysieke gezondheid, het milieu, het gezin en het sociale leven.
Bron(nen): The Guardian