VN: Wereldwijde recessie serieus gevaar in 2020

Economie
door Jeannette Krasdonderdag, 26 september 2019 om 12:29
hh 6965906
De Verenigde Naties waarschuwen in een nieuw, belangrijk rapport voor de kans op een recessie in 2020. De zwakkere groei zowel in de westerse wereld als in ontwikkelingslanden is een slecht teken. Daarover schrijft The Guardian.
De handelsorganisatie van de VN, Unctad, schrijft in het rapport dat 2019 de zwakste expansie kent van het afgelopen decennium en dat de matige groei volgend jaar gemakkelijk kan omslaan in een regelrechte recessie.
De VN zegt dat alle signalen op rood staan. Er zijn handelsoorlogen, valuta die naar beneden duikelen, een no-deal Brexit en bewegingen in lange termijnrentes. Bovendien is er geen enkel teken dat beleidsmakers voorbereid zijn op de aankomende economische storm.
Letterlijk staat in het rapport: "Een sputterend noorden, een algehele vertraging in het zuiden en overal oplopende schulden hangen boven de wereldeconomie. Combineer dit met een toegenomen marktvolatiliteit, een gebroken multilateraal systeem en stijgende onzekerheid en er ontstaat een grote en onmiddellijke uitdaging voor het beleid."
De schrijvers stellen dat de wereldeconomie altijd kwetsbaar is gebleven al is de financiële crisis inmiddels tien jaar geleden. Ze roepen op tot een fundamentele herziening van het huidige model dat de ontwikkelde wereld heeft opgezadeld met recordschulden.
De wereldwijde economische groei valt terug van 3 procent in 2018 naar 2,3 procent dit jaar. Dat is de zwakste groei sinds 2009 volgens het rapport. Verschillende grote opkomende economieën zijn al in recessie en belangrijke rijke landen, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zijn er dichtbij.
Bron(nen): The Guardian