“Biden zei niets over tussenweg voor Afghanistan”

Ook al is Afghanistan nu in handen gevallen van moslimextremisten, toch blijft Amerikaanse president Joe Biden vierkant achter zijn keuze staan om zijn troepen weg te halen uit het land. Over een tussenoplossing sprak hij gisteravond niet in zijn 'toespraak tot de natie'.

"Amerikaanse troepen moeten niet vechten en sterven in een land waar het Afghaanse leger zelf ook niet voor wil vechten", verkondigde hij. Volgens NOS-correspondent Marieke de Vries is Biden zich bewust van de kritiek op zijn keuze. "Maar hij zegt de kritiek liever te dragen dan dat hij de toorts straks aan een vijfde president moet doorgeven. The buck stops with me, luidde zijn boodschap. Of de Amerikanen nou nog één jaar of vijf jaar zouden blijven, Biden is ervan overtuigd dat het niets zou veranderen aan de situatie."

Maar de president rept niet over de tussenweg die mogelijk was geweest. "Hij zei niets over dat het ook anders had kunnen gaan. Volgens de president was de Taliban zo sterk geworden dat hij maar één keuze had: nog meer Amerikaanse troepen naar Afghanistan sturen om te vechten, of terugtrekken. Maar er was natuurlijk ook een tussenweg te bedenken, zoals een deel van de troepen daar houden - ook voor het moraal onder Afghaanse militairen."

Bron(nen):   NOS