Hier komt jouw winderigheid vandaan

Veel mensen hebben er last van en schamen zich ervoor: rommelende darmen, een opgeblazen gevoel en voor je het weet laat je – per ongeluk of expres – lucht ontsnappen. De hoeveelheid gas die een volwassene dagelijks uitstoot, varieert tussen 200 milliliter en twee liter. De meeste oorzaken van winderigheid zijn onschuldig en kunnen voorkomen worden. De belangrijkste boosdoeners op een rijtje:

– Water drinken tijdens het eten. Als we eten of drinken slikken we lucht in. Als je dit allebei tegelijk doet, slik je continu en stapelt je lucht op in je buik. Drink dus liever ruim voor of na je maaltijd.

– Intensief sporten. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 71% van de hardlopers last heeft van spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Dat komt omdat je tijdens het sporten ‘te veel’ ademt en daardoor veel lucht inslikt.

– De verkeerde groenten en fruit. Sommige soorten bevatten koolhydraten in de vorm van fructose, die moeilijk verteerd kunnen worden in de dunne darm. Daardoor komen ze in de dikke darm, waar ze gefermenteerd worden door bacteriën en gas creëren. Kersen, uien, kool, appels, paddenstoelen en maïs zijn zulke soorten.

– Angstig zijn. Als je onder druk staat, stress hebt of angstig bent, kun je zonder het te beseffen te veel lucht inslikken. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens het zuchten of hyperventileren.

Zuivelproducten. De lactose in zuivelproducten is de boosdoener. Bij veel mensen gebeurt de afbraak niet goed en komt het terecht in de dikke darm waar het fermenteert en gas produceert.

Sinaasappelsap. Bij sinaasappelen komt fructose vrij als ze sap worden. Sinaasappelen zelf kunnen geen kwaad.

– Opgewarmd voedsel. Als je voedingsmiddelen als brood, aardappelen en pasta opnieuw opwarmt, zijn ze moeilijker te verteren. Bacteriën moeten aan het werk om het zetmeel af te breken. En dat kan winderigheid veroorzaken.

– Bier en rode wijn.Gist in bier kan het evenwicht van bacteriën in de darmen verstoren en leiden tot verteringsproblemen. Ook in rode wijn zouden bestanddelen zitten die moeilijk te verteren zijn.

Suikervrije kauwgom. Dat bevat xylitol bevat en is moeilijk te verteren. Ook slik je door het kauwen veel lucht in.

Bron(nen):   Daily Mail      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Peter Rokers

    Uien doen me niks meer. En alles kan. Ik ken mensen die leven op bier of wijn. Die hebben niet meer darmproblemen dan anderen. Uiteindelijk ga je dood dus is alles ongezond.

Reacties niet toegestaan