Driekwart coronapatiënten overlijdt niet op intensive care

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 19 maart 2020 om 6:23
113820716 m
Veel oude mensen, die al allerlei kwalen hadden of dement waren, worden als ze ernstige corona krijgen niet naar de intensive care verplaatst. Niet omdat daar geen plaats is, maar omdat ook de familie of de patiënt dat geen goed idee vindt. Vaak gaat het om mensen waarvan bekend was dat er niet veel meer nodig was om hun dood te bespoedigen. Zo gaat dat nu met corona, zo gaat het jaarlijks met griep.
Van de 58 patiënten die in Nederland zijn overleden aan corona, lagen er 14 op de intensive care, blijkt uit cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). De rest stierf op de ‘gewone’ ziekenhuisafdeling, thuis of in het verpleeghuis.
‘Als de patiënt heel oud is, een slecht hart heeft en de afgelopen maanden al drie operaties heeft ondergaan, dan kan de arts soms in samenspraak met de familie besluiten dat het niet zinvol is om hem op de intensive care te gaan behandelen’, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en hoofd IC van het Erasmus MC tegen De Volkskrant.
Bron(nen): De Volkskrant