Havermout: hoe gezond is het echt?

Een havermoutontbijt is voor een beetje foodie onontbeerlijk, liefst met een paar Instagramwaardige bosbessen eroverheen. Maar doen ze daarmee echt iets goeds voor hun gezondheid? Ja, ze hebben wel een punt met die havermout.

Havermout is natuurlijk ook niet nieuw. Sterker nog, een paar decennia geleden was een bord havermoutpap een vrij pover, maar heel gewoon ontbijt. En niet voor niets, havermout zit net als andere volkoren producten vol vezels, vitaminen en mineralen, zoals B-vitamines, vitamine E, ijzer en calcium. Meng je het melk dan ontstaat een zeer voedzaam en gezond gerecht.

Maar havermout heeft nog een belangrijk gezondheidsvoordeel: het bevat bètaglucanen. 'Dit zijn oplosbare vezels die extra veel vocht opnemen in de darmen. Daardoor kan havermout het slechte cholesterol in het bloed binden en verlagen,' schrijft de Volkskrant. Deze bètaglucanen zijn ook goed voor je darmflora, je weerstand, je spijsvertering en je bloedsuikerspiegel.

Was je nog niet aan de havermout, dan is het dus misschien toch eens de moeite waard om te proberen. Al kom je met een paar volkoren boterhammen ook een heel eind.

Bron(nen):   De Volkskrant