Voor het eerst kan pijn objectief worden gemeten

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is het eerste ziekenhuis ter wereld dat objectief pijn kan meten. Dat meldt de Standaard.
Tot nu toe is het niet mogelijk om pijn te meten. Er wordt altijd aan een patiënt gevraagd naar de mate waarin hij pijn ervaart. De patiënt geeft dan een cijfer tussen 0 en 10 voor het pijnniveau.
Nu heeft de Israëlische firma Medoc samen met het UZA en het eveneens Belgische DEN Medical twee pijnmetingstoestellen ontwikkeld. Daarmee kan in de toekomst zowel acute als chronische pijn objectief worden gemeten.
Het ene toestel meet met een sensor aan de vinger acute pijn op basis van zeven parameters waaronder doorbloeding en weerstand aan de huid. Met een wiskundige formule wordt een pijncijfer bepaald en weergegeven. Een ander toestel meet bij chronische pijnpatiënten of het pijncontrolesysteem correct functioneert door de reactie op grote of kleine temperatuurverschillen vast te stellen. De toestellen zouden een grote doorbraak zijn in het onderzoek naar pijn.  

Bron(nen):   De Standaard      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  Gatver, een Israelische ontdekking…. Zeker op Palestijnen getest…..Het gros van de reaguurders hier moet de behandeling sowieso uit principes weigeren. Van het weekend gingen die artsen immers nog Palestijnen terroriseren…

  • Prikker

   Terecht punt.

   (PS we zitten hier niet op geen stijl he, laat die belediging reaguurder svp achterwege)

   (in antwoord op Pietje_Precies)
   • kletsmajoor

    Ik voel me anders niet te goed om ‘reaguurder’ genoemd te worden. Ik zie het als een geuzennaam.

    (in antwoord op Prikker)

Reacties niet toegestaan