Waarom vliegen zo ongezond is

Een vliegtuig is niet alleen vrij oncomfortabel, vliegen is ook nogal ongezond. Van hartkwalen tot verkoudheden, frequente vliegers hebben er vaker last van dan mensen die met beide benen op de grond blijven. Wie veel en lang vliegt heeft meer kans op hartziekten, kanker, zicht- en hoorklachten en zelfs psychische problemen. Maar ook wie niet zo vaak de lucht in gaat, loopt risico, met name op kwaaltjes op de korte termijn. Zo heb je in een vliegtuig 100 keer zoveel kans om kou te vatten. Ook voedselvergiftiging komt relatief vaak voor. En wat bij velen wel bekend is, is de grotere kans op trombose. Dat komt door een combinatie van lang stil zitten, de druk in de cabine en uitdroging. De vochtigheidsgraad in een vliegtuigcabine is namelijk maar 25 procent, terwijl die in je woonkamer minstens 35 procent is. Verder zit er in het vliegtuig minder zuurstof in de lucht. Dat is ook niet zo goed voor je lichaam. Gehoorschade kan ontstaan als je veel lange vluchten maakt. Het geluid in het vliegtuig is meestal tussen de 95 en 105 decibel, terwijl de veilige norm op 85 decibel ligt bij blootstelling langer dan 4 uur. Dan zijn er nog wat kleine ongemakken die je in de lucht vaker oploopt: constipatie, slechte adem, verminderde smaak en natuurlijk die vermaledijde jetlag. Veel water drinken, van tevoren uitrusten en een slaappil nemen, dat helpt een beetje.

Bron(nen):   Daily Mail      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  vliegtuigen zijn bijzonder ongezond, technisch knap, maar ook voor de bewoners, ouderen en jongeren, zieken, dieren, akkers op de grond. Naast buienradar, zie ik liever, is er ook een vliegtuigradar waar je per uur kunt tellen hoeveel mensen er in de lucht hangen, dan wel wat rondlopen. Er is sprake van een geweldige geluidsoverlast. In series van uren wordt er om de 1/2 minuut ingevlogen, zeer laag tot heel laag. De Vereniging van Verkeersleiders maakt samen met het Ministerie de dienst uit en behandelt de bewoners en zijn passagiers ( zijn per slot bewoners ) als een vuilnishoop.Men geeft geen enkele handreiking en willen niets veranderen. Oer- oerconservatieve
  autistische bureaucraten waar niets van te verwachten is wat een samenleving minder gespannen te laten zijn.

  • harrr

   Verhuizen geen optie?
   Ik heb nergens last van, doodse stilte hier, heerlijk
   Als je je ergens zo ernstig aan stoort, moet je de situatie aanpakken, en klagen lost meestal weinig op, actie des te meer!, dus verhuis !!!
   GO GO GO !!

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    ja, dat wilt u graag, zou het zelf geen klagen noemen omdat er een hele organisatie, in de Randstad maar ook om de vliegvelden heen elders in het land en Europa, van burgers is, die de dingen iets , let vooral op het woordje ” iets”, anders zouden willen bv hoger invliegen, meer afwisseling over de regio’s. U mag uw mening hebben, gelukkig zijn er veel mensen die dezelfde ideeën hebben, daar voel ik me thuis, als het ware geestverwanten en die zijn er ook. De jongeren met hun uitvindingen, zou zeggen hoezee! hoezee! hoezee!. Uw antwoord zegt genoeg. Stilte in uw achtertuin, niet kunnen inleven in andere zaken, die mensen bezighouden. Zou zeggen ga lekker door met u zelf. Trouwens het is fijn om in een stil gebied te wonen, daar heeft u geluk mee of heeft u gehoorproblemen? U leest slordig want ik heb het ook over groepen, kennelijk is dat niet belangrijk voor u.

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     Niets mis met mijn oren. woon vrij op het plattreland, mijn keuze inderdaad.
     Maar ik begrijp nooit mensen die zeuren over herrie , maar wel in de stad of vlakbij een vliegveld gaan wonen.
     Dan vind ik dat je geen reden tot klagen hebt.

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      u heeft daar volstrekt gelijk in, alleen wij (en veel bewoners / forensen ) zijn verhuisd uit Amsterdam omdat een van de kinderen ernstige astma had. Tot Netelenbos en de PvdA/ CDA/VVD een landingsbaan aanlegden, die op de tekentafel al niet goed was maar toch is uitgevoerd waardoor er niet 2 banen konden worden gebruikt. Je hoeft maar een van de vele websites te bekijken om te weten dat heel veel bewoners er hinder van ondervinden en deze hinder ook kan invreten in je diepste privé- domein, je lijf en leden. Amsterdam /Sloten/ West/ Voorschoten/ Utrecht/ Alkmaar/ Den Helder/ Deventer, vallen onder het gebied. Den Haag heeft geen hinder, noch de villadorpen aan de kust, noch sommige wijken in grote steden. Volgens mij is het geen gezeur ( zeuren heeft ook een functie ) maar heeft het met onrechtvaardigheid te maken door toezeggingen te doen en daarna van Politici e.a. niets meer te horen. Er zijn trouwens genoeg burger- deskundigen die heel veel mogelijke goede oplossingen aanleveren. Zoals u beschrijft te wonen lijkt mij werkelijk heerlijk want de rust vind je in jezelf, in natuur en open luchten. lijkt mij.

      (in antwoord op harrr)
 2. Bas E.

  Wat vreemd dat in dit artikel het enorm hoge stralingsniveau helemaal niet vermeld wordt. Met mijn dosimeter heb ik tot wel 1.1uSv/hr gemeten, dat is 10x de normale achtergrondstraling.

  • Je ergste nachtmerrie

   Jij bent helemaal koekepan maat

   (in antwoord op Bas E.)
   • Bas E.

    Eerstens ben ik jouw maat niet en ten tweede vraag ik mij af waarom jij niet beschaafd reageren kan. Men dient te concluderen dat jij vaststaande feiten gaarne ontkent, is dat waar of niet?

    (in antwoord op Je ergste nachtmerrie)

Reacties niet toegestaan