10 tips voor een veilige barbecue

De tijd van warme zwoele zomeravonden lijkt te zijn begonnen. Voor veel mensen het moment om lekker in de openlucht vlees te gaan braden. Toch loopt zo’n feestelijke barbecue niet altijd vreugdevol af (veel voorkomende verwondingen).  Houd je aan deze 10 regels en barbecue veilig.

1. Plaats de barbecue op een stevige ondergrond 

 Zorg dat de barbecue door niets of niemand omgestoten kan worden. Een wankele tuintafel voldoet dus niet.

2. Zorg voor een plek uit de wind

Vonken gecombineerd met een windvlaag kunnen gemakkelijk een brandje veroorzaken, vooral met een tent in de buurt. Zorg dat je je barbecue uit de wind plaatst. Of gebruik een windscherm.

3. Veilig aansteken 

Gebruik nooit spiritus, benzine, brandgel of petroleum als aanmaakmiddel. Deze vloeistoffen veroorzaken een steekvlam die ernstige brandwonden kan veroorzaken.

4. Blaas niet zelf in het vuur 

Door in het vuur te blazen kun je een steekvlam veroorzaken waardoor je brandwonden kan oplopen. Wil je het vuur toch sneller doen branden gebruik dan een blaasbalg of een waaier.

5. Let op je kleding 

Draag bij voorkeur een katoenen schort en handschoenen. Vermijd nylon te allen tijde. Het spreekt voor zich dat een zwempak of ontbloot bovenlijf volledig uit den boze is.

6. Vermijd alcohol 

Bij een barbecue hoort vaak een drankje. Maar wie bakt, is BOB. Alcoholische dranken in de buurt van de barbecue zijn geen goed idee.

7. Controleer de toevoerslang van je gasbarbecue

Kijk de toevoerslang van je gasbarbecue zeker na op gaatjes. Dit doe je door de slang in te smeren met zeepsop. Zodra er belletjes ontstaan, weet je dat het tijd is voor vervanging.

8. Zorg voor veilige benodigdheden 

Gebruik geen vleesspiesen met metalen handvatten, want die worden warm en veroorzaken brandwonden. Gebruik een vleestang of een vleesspies met een houten handvat. Prik ook niet in het vlees, want dit spat en geeft extra vlammen.

9. Zorg dat je snel kunt blussen in geval van nood 

Hou een blusmiddel zoals zand, een natte dweil, een branddeken of een brandblusser bij de hand.

10. Doof met zand 

Doof je barbecue met zand, want de houtskool blijft na gebruik nog urenlang nagloeien. Let wel op, zand neemt de hitte van de barbecue niet weg, dus de houtskool blijft nog erg lang gevaarlijk heet.

 

Wij raden aan tijdens het barbecuen ook te blijven genieten.

 

Voor de échte veiligheidsfanaten onder u nog een Belgische een video met extra barbecue-tips:

 

 

Bron(nen):   De Morgen