5 dingen die er met je lichaam gebeuren als je stopt met vlees eten

Meer dan de helft van de Nederlanders eet minstens drie dagen per week geen vlees. Daar hebben ze allerlei redenen voor. Zo vinden ze het onethisch om dode dieren te eten, willen ze het milieu sparen of hun gezondheid verbeteren.

Maar wat doet het met je lijf als je helemaal stopt met vlees eten?

1. Je valt af
Gemiddeld val je 4,5 kilo af als je vlees schrapt uit je dieet. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Washington. Daarvoor hoef je niet meer te bewegen of te letten op hoeveel je eet.

2. Je darmbacteriën veranderen
Onderzoekers hebben gekeken naar het verschil in darmbacteriën tussen vegetariërs, veganisten en vleeseters. Vooral het verschil tussen vleeseters en veganisten was groot. Wie geen enkel dierlijk product meer at, bleek meer beschermende bacteriën te hebben.

3. Je kunt last krijgen van een vitaminetekort
Een gebalanceerd vegetarisch of veganistisch dieet kan prima voorzien in alle benodigde voedingsstoffen, maar daar moet je wel veel moeite voor doen. Het is lastiger om voldoende ijzer, vitamine B12 en vitamine D binnen te krijgen. aldus de Britse NHS.

4. Je hebt mogelijk minder kans op kanker
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft rood en verwerkt vlees onlangs als kankerverwekkend bestempeld. 50 gram verwerkt vlees, zoals salami of ham, vergroot de kans op darmkanker met 18 procent, stellen de experts van de WHO.

5. Wellicht loop je minder kans op hartziekten
Wetenschappers hebben een link gevonden tussen rood vlees en hart- en vaatziekten. Uit een studie van het Amerikaanse Lerner Instituut bleek dat de stof carnitine die in vlees zit zorgt voor een reactie van darmbacteriën die kan bijdragen aan de ontwikkeling van hartziekten.

Bron(nen):   The Independent