Waarom we 's middags op kantoor onze concentratie verliezen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 22 oktober 2012 om 19:34
welingelichtekringen header 1
Onze '4-uur dip' op kantoor ligt niet altijd aan een te zware lunch, te weinig slaap of je saaie collega's. De werkomgeving zelf kan ook de boosdoener zijn. Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat er in veel kantoren te veel koolstofdioxide in de lucht zit, waardoor je minder scherp bent en minder goed beslissingen kan nemen. Buiten is de gemiddelde concentratie van koolstofdioxidedeeltjes 380 per miljoen. In kantoren werden er niet vaak meer dan 1000 deeltjes per miljoen gemeten, behalve in vergaderruimtes na een lange vergadering. Dat verklaart meteen waarom we op dat moment vaak onze concentratie verliezen. In klaslokalen werden nog meer deeltjes gemeten: tussen 1000 en 3000 deeltjes per miljoen. Deze niveaus zijn overigens niet schadelijk voor de gezondheid, alleen voor je concentratievermogen. Er werd zelfs een direct verband aangetoond tussen koolstofdioxide en werkprestaties: hoe hoger de concentratie koolstofdioxide, hoe slechter er werd gepresteerd.